Gazdaság

2010.12.01. 17:02

Az erdei élőhelyek védelmében: a projekt hat fontos beruházást is tartalmaz

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az Őrségi Nemzeti Park közös projektje az erdei élőhelyek rekonstrukcióját célozza meg. A költségeket pályázati pénzből finanszírozzák.

Prófusz Péter

A megyénk erdei élőhelyeinek rekonstrukciójával kapcsolatos projektről tartottak szerdán sajtótájékoztatót a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Saághy úti épületében. Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója elmondta: hazánk területének húsz százalékát erdő borítja. Azonban a projekt nemcsak az erdei élőhelyek megújítását célozza meg, hanem kapcsolódik az egyik legfontosabb kormányzati törekvéshez is. A vezérigazgató kiemelte: az erdészeti szakmai feladatok ellátása mellett közmunkások segítségét is igénybe veszik, ezzel is csökkentve a munkanélküliséget.

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője üdvözölte, hogy a területileg illetékes erdőgazdasági Zrt. és a szintén ezen a területen tevékenykedő nemzeti park igazgatóság összefogott, és a természetes környezet fejlesztése szempontjából kulcsfontosságú terveket dolgozott ki.

Dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának osztályvezetője mutatta be a kétfordulós projekt hat beruházási elemét. Mint megtudtuk: a pályázatot konzorciumban valósítják meg, melynek vezetője az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság lesz. Az osztályvezető elmondta: a pályázat révén 16 millió 200 ezer forintot nyertek el, melyhez önrészt nem kell biztosítaniuk.  

A projekt  beruházási elemei közé tartozik a Nádasd-szőcei fennsík vízháztartásának és a tőzegmohás lápoknak a rekonstrukciója, továbbá a meglevő erdei utak javítására irányuló berendezések megvásárlása, illetve a bolygatott erdei élőhelyek rekonstrukciója is.

Dr. Németh Csaba kiemelte: a kidőlt fák sok embernek a rendezetlen erdőt jelentik, ám valójában a földön fekvő faanyag számos rovar otthonául szolgál, míg az odvas fák a madarak számára biztosítják a fészekrakás lehetőségét.

Bakó Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója elmondta: a projekt fontos eleme a nem vágásérett lucfenyvesek őshonos állományának felújítása. A megyében a lucfenyőkkel van a legtöbb baj, ugyanis két apró bogárfaj komoly kárt okoz a fákban. A projekt hatodik eleme az erdei vízháztartást szabályozó infrastruktúra kialakítása, amely minden erdei élőlény számára fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!