Gazdaság

2011.05.10. 10:50

Bana Tibor: őrségi földek osztrák kézen (Sajtótájékoztató a termőföld védelméről)

A Jobbik szerint a legnagyobb stratégiai jelentőségű kérdés a magyar termőföld és ivóvízkészlet megőrzése. Az ellenzéki párt határozottan fel kíván lépni a jövőben a zsebszerződések ügyében.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bana Tibor országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy folyamatosan napirenden kívánják tartani a kérdést, és nyomást kívánnak gyakorolni a kormányra és a kormánypártokra, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a magyar termőföld és az ivóvízkincs magyar kézben tartása érdekében.
   
Kitért arra, hogy szombaton több őrségi településen jártak, ahol azt tapasztalták, hogy az Őrség egyes részein a termőföldek túlnyomó többsége nem magyar, hanem elsősorban osztrák kézben vannak zsebszerződéseknek köszönhetően. Azt is tapasztalták - folytatta -, hogy ipari termelés zajlik, amelynek a magyar állam hasznát nem látja, és nagyon kevés magyar embert foglalkoztatnak, tehát munkahelyet sem teremtenek.
   
Hozzátette: további területeken is tájékozódnak majd, és országszerte megteszik a szükséges lépéseket.
   
Képviselőtársa, Magyar Zoltán szerint az összes termőföldnek mintegy fele, 3 millió hektár a moratórium lejárta után külföldiek kezébe kerülhet. Hozzátette: a zsebszerződések jelentős része a jelenlegi szabályok között is aggályos; ezeket meg kívánják vizsgálni, s adott esetben megteszik a megfelelő jogi lépéseket. A szerződések egy része a jogi kiskapukat használja ki - tette hozzá, megjegyezve: a Jobbik indítványokat nyújt be ezek kiküszöbölésére.
   
Hozzátette: ha a Jobbik kormányra kerül, akkor a külföldiek kezében lévő földterületeket állami kézbe veszik, és helyben lakó magyar gazdáknak adják ki tartós, kedvezményes bérletre. Az ügyletekben résztvevő ügyvédi irodákat is el fogják számoltatni - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!