Gazdaság

2011.05.16. 12:59

Magyar reformok: eddig rendben, de szűk a mozgástér

A várakozásnak megfelelően halad a magyarországi reformfolyamat, ám a gyenge hazai gazdasági aktivitás miatt nincs tere az esetleges a hibáknak - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

MTI

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási és elemző részlegének  (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó térségi szakértői a minap Budapesten jártak, ahol helyi befektetőkkel és gazdaságpolitikai döntéshozókkal találkoztak.
   
A megbeszélésekről hétfőn Londonban kiadott - "So far, so good (Eddig rendben)" címet viselő - összegzésükben a ház elemzői közölték: a látogatás során örömmel tapasztalták, hogy a reformfolyamat a várakozásuknak megfelelően halad előre. Hozzátették azonban: a budapesti út nem módosította azt a véleményüket, hogy a költségvetési konszolidáció végrehajtása a konvergencia-program céljainak megfelelően továbbra is "kihívást jelent", tekintettel arra, hogy a gyenge hazai kilábalás a pénzügyi kormányzatnak csak "nagyon szűk mozgásteret hagy a hibázásra".
   
A gazdaság jórészt a kormány várakozásainak megfelelően fejlődik, a BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzői szerint azonban az idei első négy hónap pénzforgalmi szemléletű mérlegadatai arra vallanak, hogy a bevételek továbbra is "csalódást keltenek", és emiatt még több erőfeszítésre lesz szükség a kiadási oldalon a hazai össztermék (GDP) 2,9 százalékában megszabott idei államháztartási hiánycél tartása végett.
   
A ház elemzői azt jósolják, hogy a deficitcél tartásához szükség lesz a 250 milliárd forintos elkülönített tartalékra, és "még így sem zárható ki valamelyes csúszás".
   
A cég londoni szakértői kiemelték, hogy az elmúlt hónapokban meredeken növekedett - és most már közelít a 2008-ban mért eddigi csúcshoz - a külföldi befektetői tulajdonhányad a hazai adósságpiacon kiadott kormánykötvényekben. Jóllehet a magyar gazdaság külső sérülékenysége jelentősen csökkent a stabil folyómérleg-többlet és a "kényelmes" idei költségvetési finanszírozási helyzet miatt, a magas külföldi befektetői arány azonban Magyarországot a tavalyinál nagyobb mértékben kiteszi  a kockázatvállalási hangulat hullámzásainak, illetve egy esetleges euróövezeti "hitelkockázati esemény" járványveszélyének - áll a BofA Merrill Lynch Global Research hétfői londoni elemzésében.
   
A magyar és a szélesebb felzárkózó térségi adósságpiacok iránti külföldi befektetői érdeklődés erőteljes élénkülését más nagy londoni házak is kiemelték legutóbbi elemzéseikben.
   
A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének minapi becslése szerint a cég által egyazon felzárkózó piaci csoportba vett Magyarország, Lengyelország, Csehország, Törökország, Dél-Afrika és Izrael  belföldi adósságpiacaira 2011 első negyedévében nettó 13,6 milliárd dollárnyi új portfoliótőke érkezett külföldi befektetőktől. A ház szerint ez a "tekintélyes" beáramlás azt jelenti, hogy az országcsoport belső adósságpiacain végrehajtott nettó külföldi befektetések értéke az idei első negyedévben elérte a tavalyi azonos időszakban mért nettó beáramlás 103 százalékát, és a nettó befektetési érték átlagosan  havi 4,5 milliárd dollár körüli volt.
   
A JP Morgan londoni szakelemzőinek becslése szerint áprilisban - jóllehet a múlt havi adatok még csak "vázlatosak" - a külföldi befektetők 6,3 milliárd dollárnyit vásárolhattak a térség saját valutában kiadott kötvényeiből, ami "nagyon robusztus" beáramlás.
   
A ház előrejelzése szerint a vizsgált országcsoport belföldi adósságpiacaira áramló nettó külföldi befektetések értéke 2011 egészében eléri a tavaly mért 50 milliárd dolláros rekordot.
   
A cég szerint "a legkövetkezetesebben kedvelt" két piac Magyarország és Törökország; ezeknek az országoknak az adósságpiacaira az idén eddig havonta átlagosan nettó 730 millió, illetve 2,4 milliárd dollárnyi tőke érkezett.
   
A JP Morgan  becslése szerint az idén  eddig Magyarországon a külföldi intézményi befektetők hozzávetőleg nettó 485 milliárd forintnyi államkötvényt vásároltak. A szuverén forintkötvények külföldi tulajdonosi aránya a JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint ezzel 26 százalékra emelkedett az egy évvel ezelőtti 20 százalékról. A ház szerint a külföldi befektetők forintkötvény-birtoklási aránya "gyorsan közeledik" a pénzügyi válság előtt mért 29 százalékos csúcshoz.
   
Más nagy londoni házak Magyarország külső finanszírozási pozíciójának erősségét is kiemelték új helyzetértékeléseikben.
   
A Commerzbank londoni részlegének minapi elemzése szerint a legutóbbi euró- és dollárkötvény-kibocsátások során megmutatkozott kereslet "egyértelművé tette", hogy Magyarországnak "egyhamar nem lesz szüksége" a Nemzetközi Valutaalapra (IMF).
   
A cég elemzői hangsúlyozták, hogy az ÁKK már végrehajtotta egész évi külső hitelfelvételi programját. Azzal, hogy további egy évig nincs szükség devizahitel-felvételre, a piac szempontjából Magyarország esetében megszűnt egy kulcsfontosságú sebezhetőségi tényező, vagyis az önfinanszírozási képességgel kapcsolatos aggály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!