Gazdaság

2011.06.02. 22:18

Az Egyesült Államok leminősítését helyezte kilátásba a Moody s

Az Egyesült Államok leminősítését helyezte kilátásba csütörtöki londoni figyelmeztetésében a Moody's Investors Service arra az esetre, ha nem sikerül hamarosan dűlőre jutni az amerikai államadósság-limit emeléséről folyó vitában.

MTI

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban közölte, hogy ha az adósságplafon emelésének kérdésében a következő néhány hétben nincs érdemi előrelépés, akkor a cég várhatóan osztályzatrontást valószínűsítő felülvizsgálat alá veszi az amerikai kormányadósság besorolását, amely jelenleg a lehetséges legjobb, "Aaa" szintű.
   
A Moody's szerint ezt az amerikai szuverén adósságtörlesztés esetleges "rövid ideig tartó" leállásának "nagyon csekély, de emelkedő kockázata" indokolná.
   
A hitelminősítő közölte, hogy jóllehet "teljes mértékben" számított a "politikai perlekedésre" a törvényesen rögzített felső adósságlimit emelése előtt, a szembenálló felek olyan "mélyre ásták be magukat", ami minden várakozáson túlmegy. Ha ez a helyzet nem változik a következő hetekben, a Moody's felülvizsgálat alá veszi az amerikai adósbesorolást - áll az elemzésben.
   
Az Egyesült Államokat immár két nagy hitelminősítő fenyegeti osztályzatrontással.
    
Néhány hete a Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az Egyesült Államok hosszú futamidejű államadósságának ugyancsak a lehető legmagasabb szinten nyilvántartott - e cég módszertanában "AAA"-val jelölt - besorolására negatív kilátást adott az addigi stabil helyett, szintén azzal indokolva a piacokat világszerte megrázó lépést, hogy nem látja biztosítottnak a költségvetési és adóssághelyzet stabilizálását eredményező megállapodást a Fehér Ház és a Kongresszus között.
   
Az adósságlimitet a Kongresszus határozza meg, rendszerint a kormánnyal folytatott alkudozás után. A demokrata irányítású Fehér Ház és a republikánus többségű képviselőház között azonban most olyan ádázzá fajult a vita a kiadáscsökkentő és a bevételnövelő intézkedések arányáról, hogy elemzői körökben már felmerült az egyezség elmaradásának lehetősége. Ebben az esetben az amerikai kormány egy idő után nem tudná a piacról refinanszírozni adósságát, és ez elvben előbb-utóbb akár szuverén törlesztésképtelenséghez is vezethet.
   
Ennek súlyos globális piaci kihatásai lehetnének, mivel az eddig korlátlannak - és a világpiaci kockázati megítélés alapmércéjének - tekintett amerikai hitelképesség válna kérdésessé.
   
A Moody's csütörtöki elemzése szerint az adósságlimitről folyó jelenlegi tárgyalások valós és belátható időn belüli megállapodási lehetőséget jelentenek a költségvetési konszolidáció ügyében. Ha ez a lehetőség elúszik, akkor csökken annak a valószínűsége is, hogy a jövőre esedékes elnökválasztás előtt bármiféle jelentős eredmény elérhető lesz, részben azért, mert a két nagy párt egyaránt reménykedik a kongresszusi többség és a Fehér Ház megszerzésében is, és így abban, hogy saját programját tudja megvalósítani - áll a Moody's elemzésében.
   
Ha az adósságplafont rövid időre megemelik, és így lehetővé válik a tárgyalások folytatása egy hosszú távra szóló egyezségről, a Moody's esetleg elhalasztaná az amerikai adósbesorolási kilátással kapcsolatos döntését.
   
Abban az esetben viszont, ha az adósságlimittel összefüggésben törlesztési leállás következne be, a Moody's röviddel utána valószínűleg leminősítené az Egyesült Államokat - áll a hitelminősítő csütörtöki elemzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!