Gazdaság

2011.06.23. 09:45

Határ a csillagos ég: méregdrágák a lakások Moszkvában

Moszkvában a lakások átlagos ára ismét elérte a négyzetméterenként 5000 dollárt - jelentette be az IRN.ru elemző központ.

MTI

Ez az év eleje óta 11 százalékos növekedést jelent, amely első sorban a rubel megerősödésének köszönhető, és ennek megfelelően az ár rubelben gyakorlatilag nem változott.
   
Ugyanakkor év eleje óta rekordot ért el a lakás-eladások és vásárlások száma: közel 30 százalékkal több szerződés született, mint a válság előtti időszakban.
   
A moszkvai lakások átlagos ára 2008 márciusában érte el elsó alkalommal az 5000 dollárt négyzetméterenként, Akkor ezt hihetetlen tempójú, heti 1 százalékos további emelkedés követte, és alig fél év alatt az ár átlépte a 6000 dolláros bűvös határt.
   
Szakértők szerint az árak tovább nőttek volna, ha nem tört volna ki a gazdasági válság. Emiatt azonban az átlagos lakásár Moszkvában 2009 szeptemberére 3865 dollárra zuhant vissza. Ebben benne vannak a régi, elhanyagolt, külvárosi panelházakban lévő, olcsó lakások, de az árak felső határa a csillagos ég: egy régi, felújított belvárosi épületben lévő, jó állapotú lakás négyzetméterenként akár 20-30 ezer dollárba is belekerül.   
   
A szakértők most állítják, hogy az árak növekedése megáll, de szinte minden érv ez ellen szól. Hiány van új építésű lakásokból, a kőolaj ára emelkedik, és a jelzálog-hitelek egyre könnyebben hozzáférhetők Oroszországban. Emellett az ingatlanosok szerint a lakásvásárlók mintegy 50 százaléka máshonnan költözik Moszkvába, és készpénzért vesz lakást. Ha a tendencia nem változik, máris előre látható, hogy az átlagos ár hamarosan újra eléri a 6000 dollárt.
   
Ez csak abban az esetben nem fog bekövetkezni, ha a moszkvai városi vezetés feloldja intézkedését, amellyel befagyasztotta a lakásépítési szerződéseit. Ebben az esetben minimum 25 millió négyzetméternyi lakásnak kell megépülnie 2-3 év alatt, ellenkező esetben felbontják a szerződéseket a fővállalkozókkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!