Gazdaság

2011.06.22. 11:29

Számlagyártól vásárolt az élelmiszeripari multi

Több mint 900 millió forintot csalt el az a hat cég, amely fiktív számlákat fogadott be két "számlagyártól"; a cégek vagyonát lefoglalták, így az okozott kár vélhetően teljes egészében megtérül - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.

MTI

Hat cég - közülük az egyik egy nemzetközi élelmiszerkereskedelmi hálózat tagja - az eddigi adatok szerint összesen 870 millió forinttal csökkentette befizetendő általános forgalmi adóját, és ezen felül 40 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul a fiktív számlák befogadásával - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A valótlan bizonylatokat két cég állította ki, amelyek gyakorlatilag csak számlagyárként működtek, tehát nem gazdálkodtak, csak számláztak. A számlák teljes bruttó értékét a befogadó cégek átutalták a számlagyáraknak, amelyek képviselője a pénzt felvette, majd a jutalékkal csökkentett részt személyesen adta vissza. Egy ilyen pénzátadásnál érték tetten a pénzügyi nyomozók a feleket; az éppen gazdát cserélő pénzt azonnal le is foglalták - írták.

Az akcióban az ország tizennyolc pontján egyszerre száz pénzügyi nyomozó dolgozott: házkutatást tartottak és lefoglalták a cégek vagyonát. Bankszámlán zároltak 30 millió forintot, lefoglaltak egy 500 millió forint értékű ingatlant, továbbá 20 millió forint készpénzt és jelentős árukészleteket zároltak.

Mint írták, egyelőre két embert helyeztek előzetes letartóztatásba, egy pedig lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

A hamis számlát kiállító és befogadó társaságok adócsalást, csalást és magánokirat-hamisítást követtek el - írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!