Gazdaság

2011.07.08. 08:24

Bíznak a Körmend-Zalalövő vonalszakasz újranyitásában

A szaktárca döntése értelmében a GYSEV Zrt. több MÁV-vonalszakasz esetében megkapta a működtetést. Ismét felmerült a bezárt Körmend-Zalalövő vonal ügye is.

Kozma Gábor

Bebes István országgyűlési képviselő, körmendi polgármester a parlamentben több ízben is foglalkozott a vasúti szárnyvonalak működtetésével. Szóvá téve a várost, a térséget érintő Körmend-Zalalövő szakasz helyzetét. Mint mondta, a maga részéről üdvözli a vasúti cég nyugat-dunántúli terjeszkedését.

- Azért, mert bizonyította, hogy komoly fejlesztéseket hajt végre a kezelésébe került vonalakon. A közlekedés stratégiai ágazatban rejlő lehetőségek nincsenek kellőképpen kihasználva. Zalalövőt említve, képviselő-testületünk és jómagam is többször állást foglaltunk a vonalszakasz működése érdekében. -

Körmenden kedvező a terep a vállalkozások letelepedéséhez, az önkormányzat ezért jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre. Bebes István szerint a jó közlekedés-földrajzi adottságokat akkor lehet majd kihasználni, ha mind a vasúton, mind pedig a közúton elkészülnek a gyors és kényelmes közlekedést segítő beruházások, értve ez alatt az áruszállítást is.

- A GYSEV Szombathely - Körmend - Szentgotthárd szakaszon végrehajtott pályafelújítása és villamosítása ennek ékes bizonyítéka. Szintén gyümölcsöző együttműködést folytatunk a körmendi vasútállomás felújítása kapcsán, vagy épp egy másik projekt keretében az állomás épületének belső funkcionális átalakításában. Több ízben is tárgyaltam a zalalövői vasútszakasz átvételével kapcsolatban a cég vezetőivel, s a képviselők átérezték ennek hosszú távú jelentőségét. Jelenleg a térségben az autóbuszok jelentik a közösségi közlekedést. A busz több időt vesz igénybe a vasútnál és tovább terheli a balesetveszélyes 86-os utat. A városnak mindenképp érdeke, hogy jó gazda kezébe kerüljön a vonalszakasz - mondta.

A Körmend-Zalalövő közötti vonalra korábban milliókat fordítottak, majd bezárták. A pályaszakaszon érintett települések polgármestereivel egységesen lépett fel a megmaradás érdekében a körmendi városvezető, ám ez eddig nem járt eredménnyel.

Bebes István:  A vasúti létesítmények és kiszolgáló épületek állagának nem tett jót a gazdátlanság és a GYSEV fejlesztési lehetőségei sem végtelenek. Nem adjuk fel, tovább egyeztetünk a szakasszal kapcsolatos fejlesztési tervekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!