Gazdaság

2011.08.08. 11:47

Ez még nem recesszió?

Az elmúlt napok tőkepiaci fejleményei össze sem hasonlíthatók azzal, hogy mi vár ránk, ha valóban beüt a recesszió - mondta el lapunknak Császár Péter, a KBC Securities elemzője.

Osváth Sarolta

Immár több napja folyamatosan esnek a tőzsdeindexek, nem enyhült a pénzügyi feszültség azután sem, hogy az Egyesült Államokban a képviselőház áldását adta az eladósodási korlát megemelésére, és ezzel elkerülhetővé vált az USA államcsődje. Mindez nem változtatott azon a tényen, hogy az eurózóna válságban van, középpontjában a dél-európai országok óriási méretű államadósságával, ami rontja a középtávú növekedési kilátásokat. Ezzel összefüggésben naponta kell szembenéznünk a menekülődevizaként szolgáló svájci frank és az arany irreális felértékelődésével.

- A legfontosabb kérdés, hogy átmeneti visszaeséssel van-e dolgunk, vagy pedig valóban recesszió küszöbén állunk-e. Ha az utóbbi következik be, akkor az e heti árakra még vágyakozva fogunk visszatekinteni - festett meglehetősen borús képet a visszaesés lehetséges mértékéről. - Viszont ha sikerül elkerülni a recessziót, akkor bizonyos szempontból a mostani árzuhanás még jól is jön - tette hozzá. - A 2008-as válságot követő kilábalás egyik legnagyobb ellentmondása ugyanis az volt, hogy a nyersanyagárak hamar visszaálltak a válság előtti szintekre, miközben a gazdasági teljesítmény még erősen visszaesőben volt. A 100 dollár fölötti olaj, az ehhez igazodó gáz, az ugyancsak drága szén és acél korlátozta az ipari termelőket, hogy a növekedési kilátásokat a foglalkoztatás növelésével támasszák alá -  magyarázta Császár Péter. - Bár kevesebb fogyott ezekből a nyersanyagokból, de a magas árak miatt elégséges profitot termelt a nyersanyagszektornak. Ha jelentős mértékű áresés jön a nyersanyagok piacán, akkor jobbak az újrainduló gazdaság esélyei, a növekedés stabilabb alapokra kerülhet -  hangsúlyozta.

- Ehhez először az kell, hogy kedvező  de legalábbis az aggodalmakat nem tovább növelő  makroadatok érkezzenek az USA-ból vagy Németország, illetve Japán háza tájáról. Ha ez nem történik meg, akkor félő, hogy egy negyedév múlva a vállalati eredményeken is megmutatkozik a rossz piaci környezet hatása, és semmi sem ment meg minket a recessziótól. Emiatt van szerepe annak például, hogy a vártnál némileg kedvezőbb adatok jelentek meg múlt pénteken az amerikai munkaerőpiacról.  

- A recesszió azért is aggasztó jövőkép, mert jelenleg nincs rá olyan ellenszer, ami megnyugtathatná a piacokat. A megtakarítási és pénzmennyiségi mutatók szerint ugyanis bőven van pénz a gazdaságokban, tehát már nem a likviditás hiánya a probléma, de a tőke teljességgel inaktív  emelte ki Császár Péter.  Ezt bizonyítja, hogy az USA-ban már van olyan bank, amely kezelési költséggel bünteti a betételhelyezést, ez azt jelzi, hogy nem tudja kihelyezni pénzt és ezért nem akar reálkamatot adni rá. Az elmúlt hetekben nem figyeltünk eléggé erre a hírre, pedig jelzés értékű.
 
A magyar esélyekről Császár Péter elmondta: jelenleg még nincs igazán nyomás külföldi részről a magyar eszközökön, az árak csak követik a globális hangulatot. De ha a külföldiek tömegével kezdik el felszámolni kitettségeiket a kockázatos piacokon, így Magyarországon is, akkor annak brutális jelei lesznek. Például bőven két számjegyű lenne a BUX esése, a forintra is nagy nyomás nehezedne. Gyorsan ott tartanánk, hogy a mostani 250 forint körüli svájci  frank egészen vonzónak látszana. Ha ez bekövetkezne, elkerülhetetlen lenne, hogy ismét leüljünk az IMF-fel - emelte ki -, de jelenleg is jelentősen segítené a pozícióinkat, ha magunk mögött tudhatnánk egy IMF-keretet  mutatott rá az elemző, londoni szakmai körökből származó véleményekre hivatkozva. - Még ha egy forintot sem használnánk belőle, olyan pufferként szolgálhatna, ami a forint elleni spekulációnak elejét venné. Enélkül bizony sebezhetőbb a magyar fizetőeszköz  - húzta alá a pénzügyi szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!