Gazdaság

2011.08.15. 12:32

Jogszabály módosításért lobbizik az agrárkamara

Levélben kérte Czerván György államtitkárt a Magyar Agrárkamara, melyben a családi gazdaságokat érintő hátrányos jogszabályi környezet módosítását javasolja.

Peltzer Géza

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több családi gazdaság esetében határozatot bocsátott és bocsát ki illeték és szankció kiszabása mellett, ha a családi gazdaság valamely tagja öt éven belül megvett földjét a jogszabályok szerint bevitte a családi gazdaságba, olvasható a Magyar Agrárkamara lapunkhoz eljuttatott közleményében. 
Poprády Géza kamarai biztos - a területi kamarák és gazdálkodók visszajelzése alapján - levélben kért intézkedést Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkártól a kialakult helyzet megoldására.
 
A családi gazdaság tagjai ugyanis jogszerűen viszik be a használatukban, tulajdonukban lévő földterületeket a családi gazdaságba, s azt a családi gazdálkodó - mint a gazdálkodó család teljes foglalkoztatottja - és a többi családtag közreműködésével hasznosítják, azon gazdálkodnak. Az illetékekről szóló törvény szerint az illetékmentesség termőföld vásárlása esetén azonban csak akkor áll fenn, ha a gazdálkodó legalább öt évig nem idegeníti el, azon vagyonértékű jogot nem alapít, és egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként a termőföldet mezőgazdasági célra hasznosítja.

A NAV szerint e passzust sértik a családi gazdaságba földet bevivő családi gazdaság tagjai, mikor a családi gazdálkodó számára a vételtől számított öt éven belül használatba adják a földjüket, s ezért a NAV határozataiban kötelezi a családi gazdaságba földet bevivő családtagokat a fentiekben leírt mértékű illeték utólagos megfizetésére.
 
A Magyar Agrárkamara már a korábbi években is jelezte a minisztérium felé a családi gazdaságokkal kapcsolatos földhasználati és egyéb támogatásokhoz kötődő problémákat. A Magyar Agrárkamara véleménye szerint az Illetéktörvényt, valamint a 3262001. (XII.30.) Korm. rendelet hatályos szövegét szükséges lenne módosítani, s ezt kérte levélben a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárától.
 
A Magyar Agrárkamara a családi gazdaságok érdekében javasolja a szükséges jogszabály módosítást, így az illetéktörvényben rögzített illetékmentesség termőföldvásárlása esetén akkor is álljon fenn, ha a jogszabályok szerint családi gazdaságba kerül a családtag földje, azaz családi gazdasági földhasználat valósul meg a családi gazdálkodó számára történő használatba adással, hiszen azt együttesen hasznosítják, azon közösen gazdálkodnak.
 
A fentiek szerint a Magyar Agrárkamara a szükséges jogszabályi módosításon felül azt is nyomatékosan kéri a szaktárcától, hogy az illetékes hivataloknál a vidékfejlesztési tárca kérje, hogy a már elindított eljárásokat  függesszék fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!