Gazdaság

2011.08.15. 18:38

Munka törvénykönyve: az adatvédelmi biztoshoz fordulhatnak a terhességi teszt miatt

Korózs Lajos az adatvédelmi biztoshoz fordul, ha a munka törvénykönyvébe bekerül a terhességi teszt lehetősége a munkaadók számára. Az MSZP elnökségi tagja hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: inkább támogatni kellene a gyermekvállalást, mintsem leépíteni a munkajogi védettséget.

MTI

Az ellenzéki szakpolitikus szerint a Fidesz-kormány nem képviseli sem a családok, sem a nők jogait, és már nem csak az európai uniós, hanem az ENSZ által megfogalmazott alapelvekkel is szembemegy.
A szülők alapvető emberi joga, hogy szabadon és felelősségteljesen meghatározzák gyermekeik számát és az érkezésük között eltelt időt - idézte az egyik alapelvet.
A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a jelenlegi munka törvénykönyve tartalmazza az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét, addig ez a passzus a minisztérium honlapjára felkerült tervezetből kimaradt.

Korózs Lajos szerint már jelenleg is nagy, mintegy 18-20 százalékos a különbség a férfiaknak és a nőknek - azonos munkáért - fizetett bérek között. Jelezte azt is: a bérdifferencia egy gyerek esetén 18 százalék, kettő esetén 24 százalék, három esetén pedig 25 százalékot meghaladó, és a tervezet ezen a helyzeten tovább rontana.
Nem lehet egyszerre a munka vállalására ösztönözni és a munkaerőpiacról távol maradást támogatni - értékelte.
A szocialista politikus nyugat-európai tapasztalatokra hivatkozva arról beszélt, hogy a "a munka és a család, valamint a magánélet és a karrier hatékonyság- és termelékenységnövelő tényező".

 

Fidesz: az MSZP ferdít a munka törvénykönyve tervezetével kapcsolatban

A Fidesz szerint az MSZP és Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja ferdít, amikor azt állítja, hogy a munka törvénykönyve tervezetében csorbulnak a személyiségi jogok, hiszen a munkavállalók személyhez fűződő jogainak védelme nem gyengül, hanem megerősödik.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja továbbra is munkaanyagnak tekinti a Nemzetgazdasági Minisztérium által korábban közzétett dokumentumot, ugyanakkor "nem hagyhatjuk szó nélkül azt a hazugságáradatot, amellyel az MSZP nap mint nap telekürtöli a sajtót" - írta Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.
   
A képviselő közlése szerint Korózs Lajos állításával szemben a Nemzetgazdasági Minisztériumban zajló egyeztetések első szakaszát követően a törvénytervezetbe bekerült a védett kor intézménye, valamint megerősítették a kismamák munkajogi védelmét. Ez azt jelenti, hogy "a tervezet a jövőben is védelmet biztosít a munkáltatói rendes felmondás lehetőségével szemben minden 55 évesnél idősebb, védett korban lévő, mind a várandós, a szülési, illetve a gyermek gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók esetén".
   
A politikus szerint az MSZP és Korózs Lajos akkor is ferdít, amikor azt állítja, hogy a tervezetben a személyiségi jogok csorbulnak, hiszen "a munkavállalók személyhez fűződő jogainak védelme nem gyengül, hanem megerősítésre kerül azzal, hogy a tervezet törvényi garanciát kíván adni arra, hogy minden ilyen jellegű tevékenység – a jelenlegi gyakorlat helyett – a jövőben szabályozott körülmények között történjen". A személyiségi jogok védelméhez tartozik az is, hogy az álláskereső továbbra sem kötelezhető terhességi teszt elkészítésére - tette hozá.
   
A képviselő nyomatékosította: az új munka törvénykönyvében olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja, ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni.
   
Korózs Lajos hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: az adatvédelmi biztoshoz fordul, ha a munka törvénykönyvébe bekerül a terhességi teszt lehetősége a munkaadók számára. Azt hangoztatta: inkább támogatni kellene a gyermekvállalást, mintsem leépíteni a munkajogi védettséget.
   
Az ellenzéki szakpolitikus szerint a Fidesz-kormány nem képviseli sem a családok, sem a nők jogait, és már nem csak az európai uniós, hanem az ENSZ által megfogalmazott alapelvekkel is szembemegy.
   
A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a jelenlegi munka törvénykönyve tartalmazza az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét, addig ez a passzus a minisztérium honlapjára felkerült tervezetből kimaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!