Gazdaság

2011.08.22. 12:11

Táppénz-, tgyás-, gyed-igénylés: változtak a jogszabályok

Júliustól a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a táppénz és a baleseti táppénz iránti kérelmeket kizárólag az OEP honlapján közzétett számítógépes program segítségével töltheti ki és állíthatja elő.

Vas Népe

A Vas Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervének tájékoztatása pénzbeli ellátások (táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj) iránti kérelmek igényérvényesítési szabályai 2011. július 1. napjától bekövetkezett változásairól.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 61. § (5)  a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a táppénz és a baleseti táppénz iránti kérelmeket kizárólag az OEP honlapján közzétett számítógépes program segítségével töltheti ki és állíthatja elő.

A 217/1997.  (XII.1.) számú kormányrendelet 37. § (1) bekezdése kimondja, hogy ha a foglalkoztatónál társadalombiztosítási kifizetőhely nincs, a foglalkoztató a terhességi-gyermekágyi segélyre, a gyedre, a táppénzre, a baleseti táppénzre vonatkozó kérelem elbírálásához „Foglalkoztatói igazolás”-t állít ki, és azt a biztosított által benyújtott igazolásokkal együtt – gyermekgondozási díj iránti kérelem esetén ezzel a kérelemmel – öt napon belül a  székhelye (telephelye) szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek megküldi. A foglalkoztató a kérelem, illetve igazolások átvételét, beérkezését hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

A fentiek alapján a kérelem kinyomtatva és aláírva személyesen vagy postai úton nyújtható be, vagy regisztrációt követően elektronikus úton - ügyfélkapun keresztül - küldhető meg a Vas Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervhez.

Az elektronikus ügyintézéshez további követelmény az Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervnél történő regisztráció, mely nem azonos az Ügyfélkapuhoz szükséges regisztrációval.
A beküldés menetéről, a nyomtatványok telepítéséről, használatáról és a regisztrációról a http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,26645934&_dad=portal&_schema=PORTAL&tmodule=1" target="_blank" érhető el tájékoztató.

További információval a Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve készséggel áll az ügyfelek rendelkezésére ügyfélszolgálatán Szombathely Szily János utca 30. szám alatt illetve a 94/311-050-es telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!