Gazdaság

2011.08.04. 14:14

Újra kell számítani kifizetéseket 4 nyugdíjpénztárnál

Négy magánnyugdíjpénztárat csütörtökön közzétett határozataiban arra kötelezett a felügyelet, hogy számítsák újra a tagi kifizetéseket az állami rendszerbe visszalépett pénztártagok egy szűk körénél.

MTI

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közleménye ismerteti: az Allianz Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat, a Budapest Magánnyugdíjpénztárat, az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat és a OTP Magánnyugdíjpénztárat belső ellenőri jelentéseik és az azok nyomán bekért információk alapján arra kötelezte, hogy 15 napon belül számítsák újra tagi kifizetéseik összegét azon volt tagjaiknál, akik korábban más pénztárakból léptek át, onnét nyugdíjcélú megtakarítást hoztak át, ám róluk az átadó pénztárak a hozamgarantált tőke feletti összeg (reálhozam) számításához annak idején nulla forint tagdíjról, tagdíj-kiegészítésről szolgáltattak információt.
   
A négy pénztár által alkalmazott számítási módszer az átlépett tagok e meghatározott körénél pontatlan volt, és nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, így jelentős eltérést eredményezhetett a kifizetendő reálhozamban, ezért a PSZÁF a négy pénztár érintett tagjainál kifizetési tilalmat rendelt el. Az előírt ismételt számítás mindössze mintegy 1.500 főnyi volt pénztártagot érint. A pénztárak a többi tag esetében a jogszabály által elrendelt ütemezésben fizetik ki a nekik járó összeget.
   
A pénztáraknak az elvégzett korrekciókról tájékoztatniuk kell a felügyeletet. A PSZÁF haladéktalanul feloldja a kifizetési tilalmat, ha a pénztárak elvégezték és benyújtották a helyes számításokat. A kasszáknak a kifizetési tilalom feloldását követően 3 munkanapjuk van az érintett tagok részére való kifizetések indítására, így e tagok is megkapják kifizetéseiket a jogszabályban foglalt végső határidőig, 2011. augusztus 31-ig.
   
A történtek rávilágítottak arra: helyes intézkedés volt a PSZÁF részéről, hogy 2011 júniusában határozatban kötelezte valamennyi magánnyugdíjpénztárat arra, hogy belső ellenőrzésük vizsgálja meg a reálhozam és a visszalépő tagi kifizetések kiszámításának módját. E felügyeleti lépés nélkül a négy nyugdíjpénztárnál felmerült hibákra csak a kifizetések utáni időszakban, a tételes felügyeleti vizsgálat során derült volna fény - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!