Gazdaság

2011.09.29. 17:40

Simor: tovább gyengülhet a pénzintézetek hitelaktivitása

A devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztése miatt várhatóan még tovább fog gyengülni a pénzintézetek hitelaktivitása, még kevésbé lesz fordulat a hitelpiacon - mondta Simor András csütörtökön Pécsen.

MTI

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésén hangsúlyozta: elsősorban a jobb minőségű adósok fizethetik vissza a devizahiteleket, hiszen nekik van megtakarításuk, ők a hitelképesek. ”A végtörlesztés ezáltal rontja majd a bankok portfólió összetételét, s jelentős tőkevesztést is okoz a bankrendszernek. Emiatt pedig még inkább szigorodhat a hitelfelvétel” - fogalmazott a jegybank elnöke     Hozzátette azt is, hogy a devizahitelek végtörlesztésének mértéke számottevően módosíthatja a makrogazdasági kilátásokat.

"A kockázati környezet és a pénzügyi piacokkal kapcsolatos bizonytalanság eredőjeként a kiváró monetáris politika indokolt" - hangsúlyozta a jegybank elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!