Gazdaság

2011.10.12. 14:11

Londoni elemzők: a szlovák elutasítás is tartós euróválságot jelez

Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásbővítéséről szóló szlovák parlamenti szavazás kudarca is arra vall, hogy nem lehet számítani a valutauniót sújtó adósságválság rövid időn belüli megoldására - vélekedett szerdai helyzetértékelésében a Fitch Ratings, amely szerint azonban az euróövezet szétesése továbbra sem valószínű.

MTI

A legnagyobb európai hitelminősítő londoni központjának kommentárja szerint a pozsonyi parlamenti döntés is azt jelzi, hogy változatlanul milyen bonyolult politikai és technikai feladat az euróövezet szükséges és hatékony intézményeinek megteremtése.

A Fitch véleménye szerint a szlovákiai parlamenti szavazás kudarcához hasonló politikai bizonytalanságok is hozzájárulnak ahhoz, hogy az euróövezeti válság "különböző intenzitási fokozatokon" hosszú ideig fennmaradjon, és ne csupán néhány hónapig tartson.

A hitelminősítő ugyanakkor arra számít, hogy az euróövezet végül eljut egy olyan "hibrid kompromisszumos" megoldáshoz, amely elejét veszi a valutaunió felbomlásának. A Fitch várakozása szerint ez a megoldás nem jelent majd teljes költségvetési uniót, de az euróövezettel szembeni bizalom helyreállításához elégséges lesz.

Ebben más nagy londoni befektetési és elemzőházak azonban nem ennyire bizonyosak.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - októberre szóló legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy az adósságválság miatt most már 40 százalékosra teszi az euróövezet szétesésének valószínűségét.

Az EIU által a valutaunióra kidolgozott kockázati forgatókönyv egyaránt elképzelhetőnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt, hogy Németország dönt a távozás mellett. A cég szerint ez utóbbi fejlemény egyben a közös valuta végét is jelentené.

Egy másik nagy citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics legutóbbi helyzetértékelése szerint még ha a perifériális eurógazdaságok államadósságainak jelentős részét le is írják, és előteremtik a középtávú finanszírozási igényekhez szükséges pénzt, a gazdasági növekedés hiánya miatt a közadósság hamarosan ismét emelkedni kezdene ebben az országcsoportban.

Ennek alapján a Capital Economics londoni elemzői arra a következtetésre jutottak, hogy az európeriféria problémái mindaddig nem oldhatók meg, amíg ezek az országok ki nem lépnek az euróövezetből, és le nem értékelik saját valutáikat.

A Fitch Ratings szerdai londoni értékelése szerint ha az EFSF kapacitásbővítését a második szlovákiai parlamenti szavazáson is elutasítják, az euróövezeti jegybanknak (EKB) nem marad más választása, mint a kereskedelmi banki és a szuverén adósságkockázatok folytatólagos átvétele - vagyis euróövezeti banki és kormánykötvények további felvásárlása -, egészen addig, amíg nem sikerül alternatív megoldásban egyezségre jutni.

A hitelminősítő szerint ha az EKB erre nem lenne hajlandó, azzal növekedne az "önmegvalósító" likviditási válság által indukált, rendszerszintű szuverén és banki nem törlesztővé válások kockázata.

A Financial Times gunyoros hangvételű szerdai kommentárja szerint az euró sorsa most Pozsonyon múlik, "egy olyan városon, amelyet az európaiak zöme csak nagy küszködéssel lenne képes megtalálni a térképen". A londoni gazdasági napilap szerint mindenki "az utolsó euróját" felteheti arra a fogadásra, hogy a közös valuta megalkotóinak soha nem jutott eszükbe e fejlemény lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!