Gazdaság

2011.10.07. 08:02

Szeptemberben 1,2 milliárd euróval nőtt a devizatartalék

Szeptemberben 1,210 milliárd euróval nőttek az ország devizatartalékai augusztushoz képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett előzetes adataiból.

MTI

A szeptemberi tartalékok meghaladták a májusban regisztrált 37,637 milliárd eurós rekordot. A múlt hónap végén 38,764 milliárd euróra rúgtak a tartalékok, 5,088 milliárd euróval haladták meg az egy évvel korábbit.

A tavaly év végi állományhoz képest szeptember végére a tartalékok 5,0898 milliárd euróval nőttek.  A devizatartalékot májusban növelte a hónap elején kibocsátott 1 milliárd euró összértékű, hétéves kötvény.

A tartalékok júniusi csökkenésében pedig szerepet játszott egy lejáró 1 milliárd eurós kötvény törlesztése.

Júliusban csak 897 millió euróval csökkentek az MNB devizatartalékai annak ellenére, hogy a hónap elején a magyar állam kifizette a 21,2 százalékos Mol részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, ezzel megszerezte a pakett tulajdonjogát az orosz Surgutneftegastól (Szurgutnyeftyegaz).

A júniusi kötvénytörlesztés után hasonlóan egy milliárdos kötvény visszafizetése októberben lesz esedékes és novemberben kerül sor 2 milliárd euró visszafizetésére az Európai Bizottságnak a 2008 végi IMF-EU nemzetközi hitelcsomag első tőkerészleteként.

A magánnyugdíjpénztáraktól a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyonába átvett devizaeszközökből július végéig 145 milliárd forintot, mintegy  540 millió eurónyit értékesített a magyar állam az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) elérhető legfrissebb adatai szerint.

Dollárban számolva a nemzetközi tartalékok 52,510 milliárdon álltak szeptember végén az egy hónappal korábbi 54,242 milliárd, illetve a tavaly év végi 44,988 milliárd dollárhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!