Gazdaság

2011.10.05. 08:52

Végtörlesztés - Fitch: a sugalltnál nagyobb tőkeveszteség várható

A devizaalapú hitelek végtörlesztése hatással lesz a magyar bankrendszer tőkemegfelelési rátájára, jóllehet a magyar bankok várhatóan nem szorulnak majd tulajdonosi vagy állami segítségre a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett új helyzetértékelése szerint.

MTI

A legnagyobb európai hitelminősítő közölte elemzésében, hogy feltételezése szerint a piaci árfolyam alatti végtörlesztési lehetőséggel a jogosult devizahitelesek 25 százaléka él majd. Ennek alapján a Fitch Ratings úgy számol, hogy a lejárati idő előtti törlesztések hozzávetőleg 1,5 százalékpontnyit emészthetnek fel el a magyar bankszektor alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátájából.

A cég szerint ettől még nem válna azonnal szükségessé a magyar bankok tőkepótlása a tulajdonos bankok vagy a magyar állam részéről. Tekintettel azonban arra, hogy a rendszeren belül jelentős különbségek vannak az egyes bankok Tier 1 szintű tőkemegfelelési rátái és devizaalapú jelzáloghitel-kitettségei között, egyes bankok az összesített számítás által sugalltnál nagyobb tőkeveszteséget szenvedhetnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!