Gazdaság

2011.11.29. 16:44

A magyarok harmada attól tart, hogy kirúghatják

Az Európai Unióban munkában állók 35 százaléka aggódik amiatt, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt elvesztheti állását - derül ki egy Brüsszelben kedden nyilvánosságra hozott átfogó közvélemény-kutatásból.

MTI

A nyugtalankodók száma ráadásul uniós átlagban két százalékkal emelkedett 2009 óta.

Spanyolországban, Görögországban és Litvániában 60 százalék fölött van azok részesedése, akik tartanak munkahelyük megszűnésétől. Magyarországon 33 százalékos az aggódók aránya, ugyanakkora, mint a legutóbbi felméréskor.

Növekedett ugyanakkor azok csoportja is, akik biztosak abban, hogy állásuk nem szűnik meg, vagy ha mégis ez történne, gyorsan találnának újabb munkahelyet. A megkérdezettek kétharmada (uniós átlagban és Magyarországon is) meggyőződésének mondta, hogy két év múlva is lesz munkája.

A felmérés szerint a lakosság 71 százaléka nem reménykedik a válság gyors befejeződésében. 87 százalék szerint a szegénység növekedett az elmúlt két évben az unióban.

A megkérdezettek több mint fele úgy ítélte meg, hogy az Európai Unió pozitív szerepet játszik a tagországok foglalkoztatási és szociálpolitikájának alakulásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!