Gazdaság

2011.12.22. 18:27

Leminősítés - Orbán leváltását, az államadósság újratárgyalását követelik

A miniszterelnök szóvivője szerint a leminősítés inkább az euró válságáról szól, az MSZP Orbán Viktor leváltását, a Jobbik az államadósság újratárgyalását, a Demokratikus Koalíció pedig az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap delegációjának visszahívását szeretné annak kapcsán, hogy a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szerda este megvonta a befektetési ajánlású besorolást Magyarországtól.

MTI

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön újságírókkal közölte: a valós gazdasági folyamatok semmilyen módon nem indokolták Standard & Poor's leminősítését, ez jóval inkább az euró válságáról szól, mint Magyarországról. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy korábbi interjúban már világossá tette, hogy december közepén egy újabb spekulációs támadás várható Magyarországgal szemben. "Ezeknek a spekulációs támadásoknak az az egyik sajátja, hogy általában hitelminősítői döntések környezetében szoktak előfordulni" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: Magyarország azon kevés uniós országok közé tartozik, amely csökkenti az államadósságát, jövőre pedig az Európai Bizottság által is elismert módon azon hét ország között lesz, amelyeknek a költségvetési hiánya három százalék alatt marad. Emellett folyamatosan csökken a munkanélküliség, több tízezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt - tette hozzá.

Burány Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő csütörtöki, parlamenti sajtótájékoztatóján azt mondta: le kell váltani Orbán Viktort ahhoz, hogy az ország elkerülje az államcsődöt. A szocialista politikus megfogalmazása szerint Magyarországot bóvliba sorolják a hitelminősítők, a gazdasági bizottságban meghallgatásra váró miniszterjelölt teljesen ismeretlen a közéletben. Ez a káosz egy elfogadhatatlan társadalom- és gazdaságpolitika következménye - mondta Burány Sándor, hozzáfűzve: bár a világban sok a gond, de az ország számára a legnagyobb nehézségek okát mégis itthon kell keresni.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ki legyen a kormányfő, Burány Sándor annyit mondott: ezt nem az ő dolga eldönteni, de szerinte most egy, a befektetőkkel tárgyalni tudó független szakemberre van szüksége az országnak.

Az MSZP szerint magyarellenes politikát folytat a kormány, mert ha nem foglalkozik a hitelminősítőkkel, akkor a magyar emberekkel sem foglalkozik - mondta Török Zsolt, az MSZP szóvivője csütörtökön az MTI-nek.

A Jobbik ismét arra szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a magyar államadósság újratárgyalásáról. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján egyrészt azt mondta: megdöbbenve állnak azelőtt, hogy a hitelminősítők ismét a leminősítés fegyveréhez nyúltak, amely súlyosbítja az ország helyzetét, és egyre nehezebbé teszi az államadósság finanszírozását.

Másrészt hangsúlyozta, hogy a Jobbik szerint a kormány óriási hibát követett el, amikor visszautasította a párt javaslatát az államadósság újratárgyalására. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta - idézte fel Volner János -, hogy az adósság-újratárgyalással azonnal 300 forint fölé emelkedne az euró árfolyama, és azonnal bóvliba sorolnák az országot. "Jelenleg ott tartunk, hogy 300 forint fölé szökött az euró árfolyama, és bóvliba sorolták Magyarországot" - mutatott rá a jobbikos politikus, aki ezért az államadósság mihamarabbi újratárgyalására szólította fel a kabinetet, "mielőtt Görögország sorsára jutnánk".

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal hívja vissza Magyarországra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság küldöttségét. A Gyurcsány Ferenc vezette párt Orbán Viktort akarja a magyar tárgyalódelegáció élén látni.

Erről Molnár Csaba független parlamenti képviselő, a DK alelnöke tájékoztatta az MTI-t, hozzátéve: sürgetik, hogy a kormány minél előbb állapodjon meg az IMF-fel egy készenléti hitelkeretről, és ne reménykedjen abban, hogy a 2008-astól eltérő egyezséget köthet.

Az LMP még szerda este úgy reagált, hogy a "dilettáns módon összerakott és törvénytelenül vagy alkotmányellenesen elfogadott törvények sora" csak a magyar gazdaságpolitika csődjéhez és teljes bizalomvesztéséhez vezethetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!