Gazdaság

2011.12.16. 07:59

Nagyon rosszak a munkakeresők kilátásai

A munkakeresők kilátásai 2012-re a legrosszabbak, amióta a Manpower Magyarországon méri a munkaerő-felvételi szándékot - derült ki a legfrissebb munkaerő-piaci elemzésből.

Osváth Sarolta

A Manpower munkaerő-piaci mutató értéke 14 százalékponton áll, ami 15 százalékponttal alacsonyabb a 2009. évi negyedéves és éves mutatóknál.
 
A Manpower napokban nyilvánosságra hozott munkaerő-piaci felmérése szerint 2012 első negyedévére teljesen negatívak a munkaerő-felvételi kilátások. A munkaerő-piaci mutató negyedéves összehasonlításban egyértelműen romlott. A munkaerő-felvétel terén a legoptimistább iparág a pénzügyi és üzleti szolgáltatások szektor, 4 százalékponttal. Negyedéves és éves összehasonlításban a munkaerő-piaci mutató 11 és 13 százalékpontos csökkenést mutat, erre, amióta a Manpower Magyarországon méri a munkaadói szándékot  2009 óta  nem volt példa  mutatott rá Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezetője. A megkérdezett 750 munkáltató közül 22 százalék elbocsátást tervez és csak 8 százalékuk jelez előre munkaerő-felvételt 2012 első negyedévére. A felmérés egyetlen viszonylag pozitív eredménye az, hogy a munkáltatók kétharmada nem kíván változtatni a dolgozók létszámán az év első három hónapjában. Európai összehasonlításban a magyarországinál csak a görögök ítélik meg pesszimistábban a kilátásokat.
 
Legerősebb az elbocsátási szándék az építőiparban, a munkaerő-piaci mutató értéke ebben a szektorban 27 százalék. Ebben a szektorban 100 megkérdezett munkaadó közül csupán hat mondta, hogy felvételre, míg 33 elbocsátásra készül. Hasonlóan nehéz hónapokat jeleznek előre a vendéglátóipar munkáltatói, 22 százalékponttal többen terveznek inkább leépítést, mint felvételt a következő negyedévben. Az idei negyedik negyedévéhez képest a legnagyobb visszaesés a nagy- és kiskereskedelemben várható; a munkaerő-piaci mutató 27 százalékpontot csökkent és így 17 százalékos. Az iparágak éves összehasonlításában az egyetlen pozitív adatot a köz- és szociális szolgáltatások szférában mérték. A többi nyolc vizsgált iparágban csökkenés várható, ezek közül négy esetében 20 százalékpontnál is nagyobb visszaesést jósolnak 2011 első negyedévéhez képest.
 
Regionálisan is létszámleépítésre számítanak a munkáltatók a következő év első negyedévében. A dél-dunántúli régióban az előző negyedévhez képest 21 százalékpontot romlottak a kilátások, így elbocsátások szempontjából ez a legkritikusabb régió, ahol a munkaerő-piaci mutató 26 százalék.

Nemzetközileg inkább vegyesek a munkaerő-piaci kilátások. A Manpower által vizsgált 23 ország közül 13-ban mértek pozitív alkalmazási kedvet. A mutató az előző negyedévhez képest 18 országban, éves összehasonlításban pedig 12 országban romlott. A legerősebb alkalmazási hajlandóságot Törökországban, Izraelben és Németországban, a leggyengébbet Görögországban mérték. 
 
- A gazdasági bizonytalanság a globális munkaerőpiacon is megmutatkozik - nyilatkozta a felmérés nyilvánosságra hozatala alkalmából Jeffrey A. Joerres, a Manpower Group elnök-vezérigazgatója. Úgy látja, hogy a megkérdezett országok munkáltatóinak nagy része lassítja a munkaerő-felvételt. - Az adósságválsággal kapcsolatos események folyamatosan rontják a piacok bizalmát Európa iránt - mondta. 
Németországban viszont továbbra is pozitívak a munkaerő-piaci kilátások, a pénzügyi és üzleti szolgáltatások ágazatban várható a legerősebb foglalkoztatási kedv. A munkanélküli-ráta még mindig ott a legalacsonyabb Európában, ezért a kvalifikált szakmákban továbbra is munkaerő-kereslet van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!