Gazdaság

2011.12.13. 18:58

Újabb adóözön! Sok és bonyolult változással kell szembenéznünk

Megszűnik az adójóváírás, többet kell fizetni majd a boltokban a nagyobb áfa és a chipsadó miatt is, a kötelező biztosítás díját megfejeli 30 százalék baleseti adó. Csupán néhány példa a jövő évi adóváltozásokból, amelyek becslések szerint mintegy 450 milliárd forinttal hivatottak gyarapítani az állami büdzsét - írja laptársunk, a Zalai Hírlap.

Vas Népe

A legtöbbeket érintő, legnagyobb volumenű jogszabályváltozásokról kérdezte a Zalai Hírlap munkatársa Turzó Györgyöt, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara megyei elnökét, a kanizsai Pannonconsult Kft. vezetőjét.

– Ha a mennyiséget nézem, ekkora változással még nem volt dolgom pályafutásom során. Sok és bonyolult módosulással kell szembenéznünk. Először a személyi jövedelemadót említem, mert a legnagyobb volumenű és a legtöbb embert érintő változások az szja-val kapcsolatosak. A bruttó bérből levont egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék mértéke 7,5-ről 8,5 százalékra nő, növelve a munkavállalók terheit. Megszűnik a 12 100 forint adójóváírás, ami az alacsony keresetűeket sújtja elsősorban, ennyivel kevesebb nettó bért kapnak havonta. Tovább alakítja az anyagiakat, hogy a 202 ezer forint alatti jövedelmek esetén megszűnik a szuperbruttó, afölött megmarad a 27 százalékos adóalap- kiegészítés. Utóbbi azt jelenti, hogy 202 ezer forint havi jövedelem felett 20,32 százalékra alakul az adóterhelés, ennél kisebb havi bruttó jövedelem esetében lesz az szja valójában 16 százalék – vázolta az adószakértő az szja-t érintő módosítás lényegét.


Turzó György hozzátette, ezek függvényében az érvényesíthető családi kedvezmények is változnak. Egy gyermek után tíz, kettőnél húsz, három után gyermekenként 33 ezer forint családi kedvezmény érvényesíthető havonta. Ám számításaik szerint havi 200 ezer forintos bérrel, két gyermekkel még így is kevesebb lesz a jövő évi fizetés, mint az idei. Az alacsony bérkategóriákban nettó bércsökkenéssel kell számolni.

– Az adójóváírás megszüntetésének ellensúlyozására vezetik be a bérkompenzációt. A dolgozó bruttó bérét emelni kell, ha a munkáltató vállalkozás állami megrendelést remél, közbeszerzésen, vagy állami pályázaton akar indulni. A béremeléssel nőnek a járulékterhek, a munkáltató a szociális hozzájárulásból kap majd kedvezményt, ha a jogszabályi feltételei adottak. Ez utóbbiról azonban még nem tudunk, mivel a szabályozó kormányrendelet nem jelent meg. Annyi bizonyos, nem lesz egyszerű kiszámítani a kompenzációt, a családi kedvezményeket. Gyakorlatilag át kell majd állítani a munkáltatói bérprogramokat, de egyelőre senki sem tudja, hogyan – így az adószakértő.

Mint ismert, 78-ról 92 ezer forintra emelkedik januártól a minimálbér, azonban az adójóváíráson kívül is hosszan sorolhatók a jövedelemcsökkentő tételek, kezdve a különböző illetékek emelésétől, a gázolaj már megtörtént jövedéki adó emelésén át a mindenkire általánosan ható 2 százalékos áfaemelésig. A 27 százalékos áfán felül megdobja a kiadásokat a népegészségügyi termékadó tételeinek emelése is. Mint a szakértő emlékeztetett rá, az üdítőitalok literenkénti adója 5-ről 7 forintra, a cukrozott készítmények kilójának adója 100-ról 130 forintra emelkedik, s az adókörbe bevonják az ízesített söröket és az alkoholos frissítőket, literenként 20 forinttal, míg a gyümölcsízek kilónként 500 forinttal adóznak, megdrágítva az eddigi olcsóbb készítményeket.

Ugyancsak növekszik a cégautóadó. Itt a személygépkocsik motorteljesítménye és a környezetvédelmi besorolás kombinálásával született meg 12 féle adóösszeg, 7700 forinttól 44 000 forintig. Az autózásnál maradva, a kötelező gépjármű felelősség biztosításokat 30 százalékkal fogja megemelni a baleseti adó, amit a biztosítók az esedékes biztosítási díjjal szednek be az egészségbiztosítási alap számára.

– Az autókhoz még annyit, nagyon jó döntésnek tartom, hogy 2012-től levonhatóvá válik a bérelt gépkocsi utáni áfa, és ez személygépkocsira is vonatkozik, ami most még tiltott – említette a vállalkozók számára e pozitívumot.

További részletek, a Zalai Hírlap oldalán, ide kattintva érhetők el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!