Gazdaság

2012.01.05. 10:37

Csaknem százezer végtörlesztő december végéig

Budapest - Év végére megközelítette a százezret a fix árfolyamon végtörlesztők száma – adta közre a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF). A végtörlesztés céljára fordított hitelkiváltó forinthitelek száma pedig csaknem 17 ezer volt.

Osváth Sarolta

A PSZÁF összesítése szerint tavaly szeptember 29. és december 31. között fix árfolyamon az adósok 94 337 devizaalapú ingatlancélú kölcsönt végtörlesztettek, melyek piaci árfolyama 642,1 milliárd forint volt, az ügyfeleknek azonban ebből csak 468,0 milliárd forintot kellett kifizetniük. A  pénzügyi intézmények vesztesége december végéig a kettő különbözete, azaz mintegy 174 milliárd forint volt.

Az év végéig jelentősen nőtt a végtörlesztési szándékukat bejelentő ügyfelek aránya is: a szerződések száma és ingatlancélú hiteleik volumene mintegy kétszerese a már végtörlesztettekének. A PSZÁF véleménye szerint az elkövetkező időszakban ez jelentős bizonytalansági tényezőt jelent a hitelező pénzintézetek számára.
 
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beküldött piaci adatok alapján a pénzügyi szektorban - a kereskedelmi bankoknál, szövetkezeti hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál – a már kifizetett fix árfolyamú végtörlesztések 97 százaléka svájci frank alapú ingatlancélú hitelhez kötődött, az euró és a japán jen alapú kölcsönök száma egy, illetve két ezerre rúgott. A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege öt millió forint volt. A legtöbb hitelt a kereskedelmi bankoknak végtörlesztették az ügyfelek. A bankoknál és a takarékszövetkezeteknél egyaránt a teljes hitelállomány valamivel több mint egytizedét fizették vissza. A pénzügyi vállalkozásoknál 8,5 millió forint volt a végtörlesztett ingatlancélú hitelek átlagos nagysága, de csak az állomány öt százalékát fizették vissza.

Az adatokból kiderült az is, hogy eddig a végtörlesztésekhez szükséges pénz döntő részét - több mint 80 százalékát -, az ügyfelek saját megtakarításaikból teremtették elő. A hitelintézetek tavaly december végéig 16 865 hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak, amelyek együttes összege megközelítette a 88,5 milliárd forintot. Ezen belül a takarékszövetkezetek 4 864 esetben nyújtottak forinthitelt, amelyek teljes összege 25,1 milliárd forint volt.

Az összes hitelkiváltó forinthitel közül 43 milliárd forintot a pénzügyi szervezetek saját korábbi adósaiknak, 45,5 milliárd forintot viszont más bank vagy pénzügyi szolgáltató adósainak nyújtottak. A hitelkiváltó forinthitelek átlagos összege 5,3 millió forint, ehhez képest a pénzügyi vállalkozások által nyújtott hitelek átlagos mértéke különösen magas, 18,6 millió forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!