Gazdaság

2012.01.10. 06:14

Fellegi megkezdte a tárgyalásokat az IMF-nél

Fellegi Tamás, a Magyarország és a nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter megbeszéléseket kezdett hétfőn Washingtonban a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) - tájékoztatta az MTI-t a washingtoni magyar nagykövetség.

MTI

A miniszter a hét során több alkalommal találkozik az IMF vezetőivel, és csütörtökön találkozik Christine Lagarde IMF- főigazgatóval. Programja részeként találkozik az amerikai külügyminisztérium illetékeseivel is.

Az IMF-fel folytatandó hivatalos tárgyalások előkészítésére és az előzetes álláspontok egyeztetésére Washingtonba utazott delegáció tagja Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke és Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára is. A nagykövetség sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy a kormány együttműködik a Magyar Nemzeti Bankkal, továbbra is tiszteletben tartja és biztosítja függetlenségét. 

"Határozott kormányzati szándék az egyeztetéseket követően egy gyors megállapodás elérése, amely hozzájárul a piaci bizalom helyreállításához. Az ország piaci finanszírozásának biztosításához a nemzetközi pénzügyi szervezetek hitelei által kínált védőhálót biztosító konstrukcióra van szükség" - hangsúlyozza a washingtoni nagykövetség közleménye.

Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásokat megelőzően az MTI-vel közölte: Fellegi Tamás főtárgyaló mandátuma négy kérdésre terjed ki. E szerint a tárca nélküli miniszter minden olyan hitelformát elfogadhat újabb kormányzati egyeztetés nélkül, amely abban segíti Magyarországot, hogy továbbra is a nemzetközi pénzügyi piacokról finanszírozhassa magát, vagyis amely nem kiváltja a piaci finanszírozást, hanem "megerősít bennünket a piacokon".

"Ezért mondjuk azt, hogy mi az IMF-től egy védelmi hálót várunk. Az ország működéséhez szükséges pénzt a piacokról akarjuk megszerezni, de világos jelzést akarunk adni nekik, hogy Magyarország az elérhető források beszűkülése, az euróválság jelentős elhúzódása esetén is rendelkezik azokkal a forrásokkal, amelyek a biztonságos működéshez és a növekedéshez szükségesek" - mondta.

Fellegi Tamás azt is egyértelműsítheti a tárgyalásokon - folytatta a kormányfő -, hogy Magyarország készen áll arra, hogy az IMF-fel egyeztetve hajtsa végre azt a programot, amelyben megállapodnak. Természetesnek tartja ugyanis, hogy az IMF olyan gazdaságpolitikát akar látni Magyarországon, amely garancia arra, hogy visszakapja a pénzét.

A főtárgyaló meg fogja erősíteni azt a kormányzati vállalást is, hogy a válságadók kivezetése után a 2013-as költségvetés hiánya is 3 százalék alatt lesz - közölte a miniszterelnök.

"Részünkről semmilyen előfeltétele nincs a tárgyalásoknak, azok során minden olyan kérdés megvitatható, amelyet a tárgyalófelek szükségesnek tartanak" - rögzítette Orbán Viktor Fellegi Tamás mandátumának negyedik pontját.


Martonyi: Magyarországnak, az IMF-nek és az EU-nak egyaránt fontos a megállapodás

Martonyi János külügyminiszter szerint Magyarországnak, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az EU-nak egyaránt alapvető érdeke, hogy megállapodás szülessen az IMF-fel folytatott tárgyalásokon.

A tárcavezető az m1 Az Este című műsorában hétfőn kifejtette: a washingtoni egyeztetéseken "minden tárgyalható, de ez nem azt jelenti, hogy előre aláírunk egy üres csekket, és azt mondjuk, hogy mindent el is fogadunk". Magyarországnak rugalmasnak kell lennie, de a másik félnek is meg kell értenie, hogy a megállapodás megkötése "valamennyiünknek az érdeke". Mint közölte, egyik féltől sem várható el, hogy előre megmondja, mit fogad majd el a tárgyalásokon, és mit nem.
Azt mondta, vannak bizonyos kérdések, amelyeket "komolyan meg kell tárgyalni". Példaként említette a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénnyel kapcsolatban a harmadik alelnök és a monetáris tanács taglétszámának kérdését. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: korábban már volt példa arra, hogy a magyar parlament olyan törvényt fogadott el, amely emelte a monetáris tanács tagjainak számát, és "akkor ezt nem tekintették a jegybanki függetlenség megsértésének".
 A jegybanktörvény elfogadásának halasztását kérő levél a jogszabály egy korábbi szövegére épült - emlékeztetett. Hozzátette: az Európai Központi Banktól érkezett 15 kifogásból "13 és felet" elfogadtak.

A miniszter azt mondta, kételkedik abban, hogy a jegybank függetlensége attól függne, hogy két vagy három alelnöke van-e az intézménynek, egyúttal kijelentette: a különböző uniós tagállamokban is eltérő ez a létszám, és az alelnökök kinevezésére is változatos megoldások figyelhetők meg az EU-ban. Most nem erről kellene vitázni, a cél, hogy a lehető leghamarabb "értelmes, józan" megállapodás jöjjön létre - hangoztatta.

A tárcavezető szerint az IMF elsődleges feladata, hogy "az ehhez hasonló nehézségeket tudjon kezelni valamennyi tagállamának a javára". A megállapodással alapvető funkcióját tölti be a szervezet, erre minden eddigi nyilatkozata szerint kész is - tette hozzá.
Az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosónak, illetve Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek Orbán Viktor kormányfőhöz írt levele nyilvánosságra hozatalát firtató kérdésre a miniszter úgy válaszolt, erről az adott levél írójának kell döntenie. Barrosót kell megkérdezni, hogy van-e kifogása a nyilvánosságra hozatala ellen - mondta, hozzáfűzve: véleménye szerint a nyilvánosságnak lehetőleg mindenről tudomást kell szereznie.
 
Azzal kapcsolatban, hogy Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja, országgyűlési képviselő hétfőn arra szólította fel  Orbán Viktor miniszterelnököt: tisztázza, szeretné-e, hogy az ország az Európai Unió tagja maradjon, Martonyi János úgy reagált: "nem tartom egészen tisztának ezt a játékot, hogy egyesek most az alapvető európai elkötelezettségünket vonják kétségbe". Hozzátette, nem hiszi, hogy az elkötelezettség megkérdőjelezésének "bármilyen alapja is lenne, és ebben a helyzetben ez egyáltalában nem használ, csak árt". Orbán Viktor uniós elkötelezettsége "töretlen és feltétlen" - hangsúlyozta, hozzátéve, ő maga ezért is külügyminiszter a kormányban. 
Arra a felvetésre, hogy Róna Péter közgazdász megjegyezte, Magyarország uniós csatlakozása óta először Schmitt Pál köztársasági elnök idei újévi beszéde alatt a háttérben nem volt látható az uniós zászló, a tárcavezető azt mondta, "barátilag" majd megkérdezi az államfőtől, volt-e ennek bármilyen oka.
       
Martonyi János arra is kitért: egy ország uniós tagságából az következik, hogy ahol az uniós jog fennáll, megelőzi a tagállamit, így a törvényhozatalnál figyelembe kell venni. Ha a kettő ütközik, a bizottság eljárást indíthat, amelyben az Európai Bíróság hoz döntést - magyarázta.
   
Fellegi Tamás, a Magyarország és a nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter megbeszéléseket kezdett hétfőn Washingtonban a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) - tájékoztatta a washingtoni magyar nagykövetség az MTI-t.
   
A miniszter a hét során több alkalommal találkozik az IMF vezetőivel, és csütörtökön Christine Lagarde IMF- főigazgatóval. Az IMF-fel folytatandó hivatalos tárgyalások előkészítésére és az előzetes álláspontok egyeztetésére Washingtonba utazott delegáció tagja Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke és Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!