Gazdaság

2012.01.13. 11:17

Martonyi hibáiról vallott a Le Soirban

A Le Soir című baloldali liberális brüsszeli lap pénteken "A magyar diplomácia irányítója elismer hibákat" címmel közölz interjút Martonyi János magyar külügyminiszterrel.

MTI

A címoldalon induló, majd egy csaknem egész belső oldalt kitöltő anyag címoldali címe: "A magyar diplomácia irányítója elismer hibákat", a belső oldalon pedig "Budapest elfogadja a 'tárgyalásokat' ". A felvezető szöveg szerint Martonyi a beszélgetés során tett kijelentéseivel igyekezett "enyhíteni a közelmúltban a Magyarországot ért károkat", miután "egy sor, autoriternek tekintett reformot hajtottak végre".

Az interjú készítője - Pascal Martin - kiemelte a magyar külügyminiszter kijelentései közül azt, hogy "túlzónak és mélységesen igazságtalannak" tartja, amikor autokratikus elhajlásról beszélnek Magyarországgal összefüggésben.

"Nem állítom, hogy nem követtünk el hibákat" - idézte a minisztert, aki szerint néhány kérdésről "lehet beszélni", de hogy "lebontanák a demokráciát, az Magyarország félreismerése". A közelmúltban Magyarországot kritizáló kijelentések kapcsán "érzelmi és politikai" motivációról beszélt a külügyminiszter,

Az interjúban Martonyi János egyetértett azzal a riporteri felvetéssel, hogy a vitatott kérdések közül jelentőségében kiemelkedik a jegybanki függetlenség ügye, hiszen az országnak pénzre van szüksége az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól. A külügyminiszter megerősítette, hogy mindenről lehet tárgyalni, és kijelentette, hogy rugalmasságot, kompromisszumkészséget kell tanúsítani.

Emlékeztetett, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett az euróövezethez való csatlakozás ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!