Gazdaság

2012.01.19. 06:53

Nem a bankok kezelnék a babaszámlát

A Magyar Nemzet értesülése szerint átvenné a kormány a bankoktól az életkezdési támogatás - úgynevezett babakötvény - számlavezetését.

MTI

A napilap csütörtöki számában megjelent cikk szerint a kabinet azért készít elő egy ilyen jogszabály-módosítást, hogy a számlákra érkezett, államilag támogatott befizetéseket ne a kereskedelmi bankok forgathassák, hanem az államnak származzon haszna belőle. A nemzetgazdasági tárca nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információt.
   
A Magyar Államkincstár 2006 óta minden magyar állampolgárságú, hazai lakóhellyel rendelkező gyermeknek biztosít egy 42.500 forintos induló támogatást. Ez az úgynevezett babakötvény, amely az ötéves államkötvények kamata szerint kamatozik, amíg a gyermek betölti a 18. születésnapját. A szülők azonban eseti és rendszeres befizetésekkel járulhatnak hozzá, hogy gyermekük a felnőttkor elérésekor egy nagyobb összeggel rendelkezzen. Ehhez azonban egy úgynevezett Startszámlát kell nyitni a kincstárnál vagy egy banknál. A jövőben ennek a számlának a vezetése válna állami monopóliummá.
   
Eddig a kincstár hatvanmilliárd forintot, a szülők 15 milliárdot fizettek be, amelynek jelentős részét a bankok forgatják - olvasható a Magyar Nemzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!