Gazdaság

2012.01.13. 17:21

Nem sürgető a totális fegyverletétel!?

Budapest - Magyarország számára továbbra is kulcsfontosságú az IMF megállapodás. Ameddig az európai adósságválság helyzete nem javul, az ország nem lesz képes a piaci finanszírozást fenntartani. A kormány látványos visszavonulót fújt, bár a tapasztalatok alapján soha nem lehet tudni, hogy mikor következik be egy újabb 180 fokos fordulat – állapította meg az ING Alapkezelő legfrissebb elemzése.

Osváth Sarolta

Az IMF jelenléte stabilabb, kiszámíthatóbb környezetet teremthet a magyar gazdaságpolitikában, és kikényszerítheti a tervezett, de nem végrehajtott reformokat, ami hozzájárulhat az ország 2012-es jobb megítéléséhez – hangsúlyozták az elemzők.

Az utolsó előtti pillanatban rántotta el a kormányt a Fidesz, de biztosra vehető, hogy az IMF/EU feltételek kemények lesznek, hiszen az EU határozott tiltakozása ellenére a parlament elfogadta a jegybanki függetlenséget nyirbáló és az egykulcsos szja-t kétharmados törvénybe iktató törvényeket az év utolsó napján. Ez jelentősen megkeményítette az EU és az IMF álláspontját, a magyar küldöttség egy jó ideig zárt kapukat döngetett az év elején. A piac nagyon negatívan fogadta a tárgyalások elhúzódásának, sőt esetleges meghiúsulásának lehetőségét. Láthattuk, a forint új történelmi mélypontot ért el 324-es szintig gyengült az euróval szemben. A svájci/forint keresztárfolyam is elérte a 266-os szintet. A kötvénypiacon 11 százalék feletti hozamok mellett folyt a kereskedés. A magyar csődkockázat a 2008-2009-es szintek fölé, mindenkori csúcspontjára emelkedett.

Mivel a tárgyalások az EU szándékai szerint túlmehetnek a szokásos gazdasági kérdéseken, ez presztízsveszteséget okozhat a kormánynak és elhúzhatja a megállapodás megkötését. A kormány költségvetési tartalékai a nyugdíjpénzből egyelőre még tetemesek, ezért nem sürgető a totális fegyverletétel – mutattak rá az elemzők.

De már a héten, a kormány tárgyalási szándékának hírére erősödött a forint, majdnem 10 forintot javult 315 forintig. A forint fundamentálisan erős, továbbra is a kötvénypiac jelenti a leggyengébb láncszemet – emelték a szakértők. A fizetési mérleg egyenlege pozitív, az EU forrásokat továbbra is kapja az ország, a tartalékok szintje kivételesen magas. A jegybankkal történő kormányzati egyeztetés eredménye is lehetett, hogy a jegybank intervenciókkal is támogatja a forintot. Ennek most már van racionalitása is, tekintve, hogy a forintgyengülés méregfogát – a csődhelyzetet – a kormány az IMF megállapodással végképp kihúzhatja. A forint középtávú erősödése mellett szól az is, hogy a jegybank várhatóan tovább emeli majd az alapkamatot, amennyiben tovább gyengül a hazai fizetőeszköz.

A kötvénypiacon már más a helyzet: az IMF megállapodás ellenére a kormány törekedni látszik a piaci finanszírozás fenntartására. Az ÁKK kötvénykínálata jelentős lesz, ha a piaci kereslet is megfelelően alakul. Bár a forintos hozamok jelentősen estek, a 11 százalékról 9,5 százalékos szintre, az eurós kötvények hozama azonban még mindig bőven 10 százalék felett jár. A hazai kötvényhozamok jelentős ingadozása várható a következő időszakban, és az európai adósságválság fokozódásával itthon is „elfajulhat” a helyzet a nagyon sérülékeny hazai kötvénypiacunkon is.

Az ING Alapkezelő elemzői leszögezik: az IMF/EU megállapodás hazánk számára szükségszerű és elkerülhetetlen lesz. Az oda vezető út rögös lehet, de amennyiben a kormány tartja magát ahhoz a kijelentéséhez, hogy gyors és feltétel nélküli megállapodást szeretne a hitelezőkkel – és úgy vélik, hogy a jelen helyzetben nincsen más választása -, akkor várhatóan sem a forint, sem a magyar csődkockázati felár nem fog jelentősebben a múlt heti csúcsok fölé emelkedni. A kormányfő a bankbetétek biztonságát hangsúlyozó kijelentésétől függetlenül sem kell tartani attól, hogy a bankbetéteket vagy egyéb megtakarításokat veszély fenyegetné. Az IMF/EU hitel-megállapodás eleve szükségtelenné tenne egy ilyen drasztikus lépést, de a politikai „költségei” is olyan magasak lennének, hogy az elemzők valószínűtlennek tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!