Gazdaság

2012.01.02. 12:10

Rekultiválták a hulladéklerakót Sárváron

Rekultiválták a korábban felszámolt kommunális szilárd hulladéklerakót Sárváron - közölték hétfőn az önkormányzat hivatalos portálján.

MTI

A vasi kisváros önkormányzata közel 67 millió forint uniós támogatást kapott. A fejlesztéssel a lakosság életkörülményei, lakáskultúrája, ezáltal egészségügyi és szociális közérzete is jelentős mértékben javulni fog - írták.
   
A beruházás megvalósulásával az önkormányzat teljesítette jogszabályi kötelezettségét, a fejlesztési igény kielégítésével pedig a lakosság életkörülményei, lakáskultúrája, ezáltal egészségügyi és szociális közérzete is jelentős mértékben javulni fog. Megszűnnek a felhagyott hulladéklerakóval kapcsolatos szag és közegészségügyi problémák is - számoltak be a portálon.
   
A rekultivált hulladéklerakó a Sárvár külterületén egy 6,4 hektáros területen található. A műszaki védelemmel kialakított lerakón a leürített hulladék összetétele rendkívül vegyes: háztartási hulladékot, építési törmeléket, veszélyes hulladékot, állati eredetű hulladékot, lomtalanításból származó hulladékot egyaránt tartalmaz.
   
A hulladéklerakó rekultivációja elsősorban a településen lakók közegészségügyi, életminőségi, illetve gazdasági szükségleteit hivatott kielégíteni, de a fejlesztéssel javult a térség környezetvédelmi és ökológiai állapota is, ezek közül is elsősorban a felszín alatti ivóvízbázisok védelme, illetve az élő vízfolyások vízminőségének javítása valósult meg - emelték ki a közleményben.
   
A rekultivációs munkálatok megkezdése előtt a kivitelező a terület fás-bokros vegetációjának irtását is elvégezték. Ezt követően hat új kutat fúrtak az úgynevezett "lerakógáz" utólagos szellőztetésére.
   
A telepre érkező vizeket övárok rendszer fogja fel, melyet meghosszabbítottak, illetve felújítottak, hogy a felszíni vizeket könnyebben tudják elvezetni rekultivált területről, ezeken kívül egy 1100 köbméter befogadó kapacitású csurgalékvíz-párologtató medencét is megépítettek - ismertették a környezetvédelmi szempontból is fontos beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!