Gazdaság

2012.01.30. 09:35

Stratégiailag kiemelt vállalat lett a Malév

rendelet, légitársaság, Malév, kormányrendelet, csődeljárás, hitelező, stratégiailag kiemelt jelentőségű,

MTI

Az erről szóló kormányrendelet hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben, és reggel 7 órakor lépett hatályba. Az Orbán Viktor aláírásával megjelent kormányrendelet a csődtörvény meghatározott paragrafusait jelöli meg, amint amelyeket a társaságra alkalmazni kell.

A csődtörvény szerint a kormányrendelet kihirdetésétől kezdve a hitelezők csődeljárást nem kezdeményezhetnek a Malév ellen, a kérelmet a bíróság soron kívül elutasítja.

A törvény szerint a kormány rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek, vagy kiemelt közérdek fűződik, továbbá amelyeknél kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárás szerint történjék.

A  stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnél csődeljárás és felszámolás esetén vagyonfelügyelőként, ideiglenes vagyonfelügyelőként, rendkívüli vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kormány által rendeletben kijelölt, kizárólagos állami tulajdonban álló nonprofit gazdasági társaság jár el a hivatkozott törvény szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!