Gazdaság

2012.02.22. 18:15

Sikeres a pénzügyi békéltetés

Működésének első féléve alatt 1196 kérelem érkezett a Pénzügyi Békéltető Testülethez, amelyből tegnapig 270 ügy zárult a felek megegyezésével. A pénzügyi fogyasztói panaszok 70 százaléka vidékről és 30 százaléka a fővárosból érkezett a PSZÁF által tavaly júniusban felállított pártatlan alternatív vitarendezési fórumhoz - hangsúlyozta Nadrai Géza, a testület elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

A pénzügyi szolgáltatókkal kapcsolatos panaszok között a sláger téma a végtörlesztés, a biztosítóknál pedig az árvízzel kapcsolatos kárrendezés volt. Az eljárások átlagos elintézési ideje 46 napot vett igénybe, ez azt jelenti, hogy az eljárás nemcsak ingyenes, hanem összehasonlíthatatlanul gyorsabb megoldás, mintha a felek bírósághoz fordulnának. A pénzügyi szolgáltatók közül eddig összesen 69 szervezet - főként takarékok - írta alá az úgynevezett „alávetési” nyilatkozatot, a nagy bankok többsége nem nyilatkozott előre a testület döntéseinek elfogadására vonatkozóan. A gyakorlatban azonban együttműködnek és döntően egyezséget kötnek a panaszos ügyféllel, illetve végrehajtják a testület hét szakmai tanácsának ajánlásait. Az együttműködési kötelezettség elmulasztása miatt a PBT összesen több bankra 26 millió forint bírságot szabott ki fél év alatt és a PSZÁF honlapján nyilvánosságra hozta a nevüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!