Gazdaság

2012.03.22. 15:17

Egyre gazdagabbak a gazdagok

Az OECD tagállamaiban egyre inkább nőnek a jövedelmi egyenlőtlenségek, ezt a folyamatot a gazdasági válság még fel is erősítette - mutat rá a nemzetközi szervezet egyik legutóbbi tanulmánya, amelynek főbb megállapításait Michael Förster, a nemzetközi szervezet vezető kutatója ismertette csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

MTI

A válság kitörése óta az OECD-országokban nőtt a szakadék a gazdagok és a szegények között, ez általánosságban igaz a fejlett és feltörekvő országokra is. A világ fejlett gazdaságaiban - így Németországban vagy Svédországban is - a jövedelmek közti szakadék jellemzi a mostani helyzetet, így egyre sürgetőbb feladattá válik a döntéshozók számára, hogy az ennek nyomán felbukkanó társadalmi-gazdasági feszültségeket kezeljék - emelte ki Michael Förster.

Rámutatott: a fejlett gazdaságokban a lakosság leggazdagabb és legszegényebb 10 százaléka között átlagosan kilencszeresre emelkedett az utóbbi években a jövedelemkülönbség.

Az elmúlt években az OECD-tagállamok közül 17-ben nőttek a jövedelemkülönbségek, köztük olyan, hagyományosan jóléti társadalmakban is, mint például Németország, Finnország, Luxemburg, Svédország és Új-Zéland, ugyanakkor Magyarországon, Belgiumban és Franciaországban nagyjából változatlan maradt a helyzet, Görögországban és Törökországban pedig valamelyest csökkentek a különbségek - mondta Michael Förster.

A kormányok gazdaságpolitikája a jövedelemkülönbségek mérséklését kell, hogy megcélozza, mert a foglalkoztatás növelése, a munkanélküliség csökkentése, a gazdasági fellendülés beindítása a jövedelmek közötti olló szűkülését, mérséklődését eredményezi - mutatott rá a kutató.

Az OECD tanulmánya szerint a gazdagok és a szegények közötti jövedelmi különbségeket enyhíthetik a kormányok azzal, ha minél jelentősebb erőforrásokat fektetnek az oktatásba, a humán tőkébe, ösztönzik a foglakoztatás bővítését, illetve az adótranszfereken keresztül csökkentik a jövedelemdifferenciákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!