Gazdaság

2012.03.23. 16:27

HM: 11-12 milliárdunkat viszi el az afganisztáni szerepvállalás

Mintegy 11-12 milliárd forintot emészt fel évente Magyarország afganisztáni szerepvállalása; a tartományi újjáépítési csoport (PRT) 8-9 milliárd forintba kerül, ebből a helyi fejlesztésekre pedig 124 millió forintot költöttek - mondta Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium (HM) helyettes államtitkára pénteken a fővárosban, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett konferencián.

MTI

A helyettes államtitkár a Magyar Külügyi Intézetben tartott, Afganisztánnal foglalkozó konferencián azt mondta: az afganisztáni NATO-műveletek 2014-ben érnek véget; a magyar PRT pedig várhatóan 2013 közepén átadhatja a feladatait. Siklósi Péter hangsúlyozta, hogy konkrét elképzelések még nincsenek a kivonulással kapcsolatban.

Hozzátette, hogy jelenleg az Afganisztánban lévő magyar katonák létszáma nem éri el a négyszázat, viszont a feladatokat nagyban racionalizálta a honvédség, illetve már nem jöhetnek haza katonák szabadságra a fél éves misszióból, ezért hatékonyabban tudják ellátni a feladatokat.

Az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy a jövőben megduplázzák az amerikai parancsnokság alatt működő magyar különleges műveleti csoport létszámát.

Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója előadásában elmondta: több mint tíz éve dolgoznak Afganisztánban, tevékenységük először a humanitárius, majd a fejlesztési munkákra irányult.

Működésük alatt 2,2 milliárd forintot költöttek el különböző fejlesztésekre és segélyekre az országban (a támogatás negyedét a Külügyminisztérium biztosította), és közvetlenül mintegy 450 ezer ember a kedvezményezettje a befejezett projekteknek.

Az igazgató szerint a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fejlesztések koordinálására, és olyan projektekbe szabad csak belevágni, amelyeket később be is tudnak fejezni, sőt képesek ezeket folytatni is.

Lehel László az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a szervezet biztosan az országban marad 2014 után is.

Mohammad Nazir Faqiri, az afgán parlament felsőházának szenátora arról beszélt, hogy a nemzetközi erők nemcsak Afganisztánnak, hanem az egész világnak segítettek szerepvállalásukkal. "Ha ezek a segítségek nem lettek volna, akkor az al-Kaida, mint egy veszélyes betegség, az egész világot tönkretette volna" - fűzte hozzá.

A szenátor rámutatott: a muszlimok is szenvednek a különböző terrorcselekményektől.

Mohammad Nazir Faqiri a PRT-k felállítását külön méltatta, szerinte nagyon sok fejlesztést hajtottak végre például Baglán tartományban, ahol a magyar katonák is táboroznak. A magyar tartományi újjáépítési csoporttal kapcsolatban közölte: nagyon sokat dolgoztak Baglánban, iskolákat és egyéb létesítményeket építettek. "A magyar PRT-re nem panaszkodik senki, a katonák nem bántottak senkit" - tette hozzá.

Azt mondta, a világnak nem szabad újra magára hagynia Afganisztánt, mint az orosz kivonulás után, mert az megint a terroristák és a tálibok megerősödéséhez vezet.

Jelenleg egyébként 320 ezer tagja van az afgán biztonsági erőknek; 180 ezer katona és 140 ezer rendőr - fűzte hozzá.

A konferencián elhangzott, hogy az afganisztáni munka nem ér véget 2014-ben. A NATO továbbra is jelen lesz az országban, de például a különböző PRT-ket kivonják az országból, helyüket civilek töltik majd be.

Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet munkatára, a konferencia moderátora az MTI-nek elmondta: az Egyesült Államok - amely a motorja az afganisztáni szerepvállalásnak - úgy tervezi, hogy 2013-ban megpróbálja átadni a legtöbb feladatot, a harci cselekményeket befejezi, és rábízza az afgán biztonsági erőkre, a folyamat 2014 végéig tart majd. Észak-Afganisztánban már több helyen átadták az ellenőrzést a helyi erőknek - fűzte hozzá.

Baglán tartomány, ahol a magyarok is szolgálatot teljesítenek, valószínűleg az utolsók között lesz, amelyiknek az ellenőrzése afgán kézbe kerül. Erre azért van szükség, mert a tartomány rendkívül fontos stratégiai helyen van: itt futnak össze bizonyos utánpótlási útvonalak.

A nemzetközi közösség elképzelése az, hogy a harci cselekmények befejeződnek Afganisztánban 2014 után, de 2024-ig együttműködési megállapodást kötnek a helyi kormánnyal, és ennek a keretében továbbra is támogatni fogják kiképzési és mentorálási téren, és a civil jellegű fejlesztések is hangsúlyt kapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!