Gazdaság

2012.03.13. 13:26

Kohéziós pénzek - Fél év haladékot kaptunk

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter szerint az Európai Unió helyesen tenné, ha több időt adna Magyarországnak pénzügyei rendbetételére.

MTI

Az uniós országok pénzügyminiszterei keddi brüsszeli tanácskozásának napirendjén szerepelt az Európai Bizottság azon javaslata, hogy a jövő év elejétől fagyasszák be a Magyarországot megillető kohéziós - felzárkóztatási - támogatás egy részét, mert az ország nem teljesítette maradéktalanul a túlzott mértékű deficit lefaragására tett korábbi vállalását.

Az előzetes várakozások szerint az uniós pénzügyminiszterek megszavazzák a Magyarország elleni lépést, azonban fél évet adnak a szükséges kiigazító intézkedések megtételére, és ha ezek megtörténnek, a forrásmegvonó büntetés nem lép hatályba.

A tanácskozásra érkezve Maria Fekter újságírók előtt úgy vélekedett, hogy kétlépcsős megközelítés lenne helyes Magyarország esetében, tehát büntető intézkedésről csak akkor kellene dönteni, ha a magyarok nem teszik meg időben a szükséges lépéseket.

Az osztrák pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az előző napon az eurózóna pénzügyminiszterei a magas deficitet felhalmozó Spanyolország esetében nem a büntetés mellett foglaltak állást, hanem több lehetőséget hagytak Madridnak a kiigazításra.

Az Európai Bizottság szóvivője a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján visszautasította azt a feltételezést, hogy a végrehajtó szerv nem egyforma szigorral kezelné a tagállamokat.

Amadeu Altafaj Tardio leszögezte: minden tagállammal ugyanazon normák alapján bánnak, következetesen alkalmazzák a túlzott deficitre vonatkozó szabályokat.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországot már többször ajánlásokban figyelmeztették a hiány leszorításának fontosságára, és a korrekciós határidőt 2011-ben határozták meg, míg Spanyolország esetében későbbi határidőt tűztek ki az uniós deficithatár elérésére.

Az Európai Parlament plenáris ülésén egy befolyásos lengyel néppárti képviselő, Jacek Saryusz-Wolski arról beszélt, hogy az unió kettős mércével méri tagországait. Magyarországot szerinte elsősorban a Gyurcsány-kormány teremtette katasztrofális gazdasági helyzetért "vakon büntetik", miközben Spanyolország számára hétfőn enyhítették a deficitcélt.

A képviselő úgy vélte, hogy ez a politika nem nevezhető koherensnek, és feltette a kérdést, hogy milyen üzenetet küld ez a célkitűzéseket be nem tartó más tagállamoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!