Gazdaság

2012.03.22. 17:26

Orbán: összenő a magyar és a német gazdaság

Orbán Viktor szerint a német vállalatok magyarországi jelenléte alapján azt mondhatni, hogy a német és a magyar gazdaság "lassan, de biztosan összenő". A magyar kormányfő ezt csütörtökön mondta Münchenben, miután tárgyalt Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnökkel.

MTI

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a német gazdaságnak jó kilátásai vannak, és mivel Magyarország - "a gazdasági térképet" nézve - a délnémet ipari zónához tartozik, a magyaroknak ez jó hír.

Kifejtette: a német vállalatok magyarországi jelenlétét vizsgálva nemcsak gyártelepeket és szerelőcsarnokokat látni, hanem fejlesztőmérnöki központokat, egyetemi tanszékeket és közös szakképzési iskolákat is. Mint fogalmazott, a német és a magyar gazdaság, valamint ipar "lassan, de biztosan összenő".

A miniszterelnök hozzátette, a magyarok meríteni fognak a németek optimizmusából, és ha a Magyarországon megindult reformok is végbemennek, akkor mindennek egy "szép gazdasági teljesítmény" lesz a vége. Németország - azon belül is Bajorország - és Magyarország megerősödve fog kikerülni a gazdasági válságból - jelentette ki Orbán Viktor.

A sajtótájékoztatón Horst Seehofer azt mondta, a tárgyaláson elsősorban gazdasági kérdések kerültek szóba, de téma volt például a Duna-menti együttműködés is, és nem volt olyan ügy, amellyel kapcsolatban ellentétes állásponton lettek volna. A bajor miniszterelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egyúttal jelezte, elfogadta Orbán Viktor meghívását, így a közeljövőben Budapestre látogat. Ezt azzal is indokolta, hogy sok német vállalat - például az Audi - van jelen Magyarországon.

A magyar miniszterelnök este, müncheni programja zárásaként, előadást tart a Bajor Gazdasági Szövetség székházában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!