Gazdaság

2012.04.26. 17:16

Az IMF kész megkezdeni a tárgyalásokat

Az IMF kész megkezdeni a tárgyalásokat az MNB függetlenségét célzó lépések teljesülése esetén.

MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) üdvözli a Magyarország és az Európai Bizottság között zajló tárgyalásokon elért haladást, és kész megkezdeni a hiteltárgyalásokat, amint a megfelelő lépések megtörténnek az MNB függetlenségének biztosítására - közölte Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője csütörtökön az MTI-vel az IMF hivatalos álláspontját.

Fellegi Tamás szerdán sajtótájékoztatón jelentős mérföldkőnek nevezte, hogy elhárultak az akadályok az IMF/EU-hiteltárgyalások megkezdése előtt. Elmondta: a csomag nagysága a tárgyalásokon dől majd el, a kormány pedig továbbra is elővigyázatossági hitelkeretről tárgyalna.

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán jelentette be: az EB készen áll arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy elővigyázatossági hitelkeretről. Az Európai Bizottság szerdai ülésén úgy ítélték meg, hogy Magyarország "elégséges lépést tett és kötelezettséget vállalt" ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos tárgyalások - derült ki a testület brüsszeli hivatalos közleményéből.

Az egyes pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette: a tárgyalások időtartamát most még nem lehet meghatározni, a hitelkeret nagyságáról is a tárgyalóasztalnál kell dönteni. Hozzátette, hogy egy ilyen tárgyalás normálisan is több hétig szokott tartani, ám a jelenlegi nemzetközi pénzügyi helyzetben a szokásosnál hosszabb időt vehet igénybe.

Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes elnöke reálisnak tartja, hogy két-három hét múlva elinduljanak az IMF/EU- hiteltárgyalások Magyarországgal, és úgy vélte, a megállapodás a második negyedév végére meg is születhet.

A gazdasági bizottság fideszes elnöke a TV2 Mokka című reggeli műsorában megerősítette: a hitelkeret elnevezésétől függetlenül a kormány továbbra is egyfajta védőhálóként tekint a csomagra, azt lehívni nem szeretné.

A cél nem változott: az adósság törlesztése és a piacról történő finanszírozás - mondta. Fellegi Tamáshoz hasonlóan Rogán Antal sem kívánta megbecsülni a hitelkeret nagyságát, de úgy vélte, hogy a 2008-as 20 milliárd eurós keretösszegnél mindenképpen kisebb lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!