Gazdaság

2012.04.25. 17:20

Magyarországon tovább csökkent a kintlevőség

Tovább csökkent a nemzetközi bankok határokon átnyúló követelése több közép-kelet-európai országban tavaly, a negyedik negyedévben az előző három hónaphoz képest a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) szerdán publikált összeállítása szerint.

MTI/Dow Jones

A 60 ország, köztük Magyarország központi bankját tömörítő nemzetközi szervezet számításai szerint Magyarországon 7 milliárd dollárral kevesebb volt a kintlevőség, mint a megelőző három hónapban, amikor 5,5 milliárd dollárral csökkentek a követelések.

Az adatok alátámasztják azokat a félelmeket, hogy a nyugat-európai bankok kevesebb tőkét juttatnak kelet-európai érdekeltségeiknek, ezzel fékezve a térség gazdasági növekedését.

Az euróövezeti országok közül Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban és Írországban esett vissza a legnagyobb mértékben a hitelezés.

Összességében a bankok határokon átnyúló hitelei 797 milliárd dollárral csökkentek október-december között, 30,3 ezer milliárd dollárra, miközben a harmadik negyedévben még 624 milliárd dollárral 31,7 ezer milliárd dollárra emelkedett a kintlevőségek összege.

A legnagyobb mértékben a fejlett országokban csökkentek a kintlevőségek, majd a fejlődő országok következtek, Latin-Amerikában viszont nőttek a banki követelések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!