Gazdaság

2012.04.05. 10:50

Matolcsy pénzügyi tranzakciós adót vezetne be

A pénzügyi forgalmi adó bevezetése mellett foglal állást Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban csütörtökön megjelent könyvismertetőjében.

MTI

"A pénzügyi rendszerben nincs forgalmi adó, miközben az adózás súlypontját áthelyezzük a forgalomra és a fogyasztásra: be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót" - írja.

A nemzetgazdasági miniszter az áfával kapcsolatban is kifejti véleményét: "jobb volna öt kulcs - 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal -, de az unió még nem engedi".

Matolcsy György így folytatja: "Megyünk azonban egy ötkulcsos, élőmunkát terhelő adózás felé, ami elismeri a magyar munkaerő kínálati és keresleti egyenlőtlenségeit". "A 100 százalékos általános kulcs mellett van már 50 százalékos (közszférából kilépők esetén 1 évre, kétszer 4 órás női munka esetén) és 0 kulcsunk (rehabilitációs kártyával rendelkezők és start-munkások), de még szükségünk lesz egy 25 és egy 75 százalékos kulcsra is" - írja a miniszter.

A kisvállalkozásokat érintően 30 foglalkoztatottig egyszerűbb vállalkozói adót említ Matolcsy György, aki az elmaradt térségekben szabad vállalkozási zónák kedvező adózásának bevezetését is megemlíti.

Az Európai Bizottság tavaly hivatalosan javaslatot tett a Tobin-adó nevű tranzakciós illeték 2014-től történő bevezetésére, ám a tagállamok erősen megosztottak a kérdésben. A német pénzügyminiszter például a közelmúltban úgy fogalmazott: "egyszerűen nem tudjuk megcsinálni". A pénzügyi tranzakciós adó uniós szinten történő elfogadását egyébként különösen Nagy-Britannia ellenezte hevesen.

Ugyanakkor a közvélemény-kutatások alapján a más néven Robin Hood-adóként is emlegetett, az Európai Parlament által határozottan támogatott tranzakciós illeték népszerű az uniós állampolgárok körében.

Matolcsy György egy képviselői kérdésre adott válaszában a napokban azt írta: a végleges magyar álláspontot azt követően alakítják ki a tranzakciós adóról, ha a tagállami álláspontok alapján az irányelvjavaslat várható elfogadása vagy elutasítása már felmérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!