Gazdaság

2012.04.27. 18:10

OMV: a Nabucco magyar szakasza a Mol nélkül is megépül

A Nabucco földgázvezeték magyarországi szakasza akkor is megépül, ha a Mol Nyrt. (Mol) kiszáll a projektből - véli Gerhard Roiss, az OMV osztrák energetikai társaság vezérigazgatója a Handelsblatt című német üzleti lap pénteki beszámolója szerint.

MTI

Roiss a lapnak elmondta: a magyar állam elkötelezte magát a csővezeték megépítése mellett. Azok az országok, amelyek területén áthalad a vezeték tervezett nyomvonala, államközi szerződést kötöttek, és ez a szerződés megteremtette a jogi alapot a beruházáshoz. "Magyarország kiállt a vezeték mellett" - mondta az OMV vezérigazgatója.

Hozzátette: a konzorcium tagjai szükség esetén átveszik a Mol részét a közös cégből, de a vezeték magyarországi részét így is megépítik. "Ráadásul vannak más cégek is, amelyek csatlakozni kívánnak a konzorciumhoz" - jegyezte meg. Hangsúlyozta: Európának szüksége van a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger térségében kitermelhető földgázra, a Nabuccót ezért meg kell építeni.

Roiss a napokban felmerült új elképzeléssel, az 1.300 kilométeres, a török-bolgár határtól az ausztriai Baumgartenig húzódó Nabucco West vezeték tervével kapcsolatban elmondta: a Fekete-tengernél feltárt "nagy készletek megváltoztatták a helyzetet".

Roiss jelezte: a vezetéknek nagyjából fele-fele arányban kell majd szállítani a fekete-tengeri saját területről és a Kaszpi-térségből származó földgázt.

A Handelsblatt felidézte: az OMV az év elején jelentős készleteket rejtő földgázlelőhely feltárásáról tett bejelentést. A Fekete-tenger romániai partjainál feltárt mező révén csökken a Kaszpi-térségben kitermelhető földgáz iránti igény - jegyezte meg a lap.

A Nabuccóról szóló kormányközi szerződést 2009. július 13-án írták alá Ankarában Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!