Gazdaság

2012.05.14. 17:04

Forgatókönyvek a görög eurótávozásra

Az euróövezeti periféria bankjainak "kiürítésétől" a valutauniós tőkekorlátozások bevezetéséig terjed azoknak a fejleményeknek a sora, amelyek Görögország törlesztésképtelenné válása és euróövezeti távozása után nagy valószínűséggel bekövetkeznének az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport hétfőn összeállított forgatókönyv-változatai szerint.

MTI

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) pénzügyi elemzői befektetők számára összeállított helyzetértékelésükben közölték: megítélésük szerint az elmúlt félévben az euróövezet nem ért el érdemi előrelépést a bankszektor helyzetének javításában, az EU-nak sem sikerült megerősítenie saját intézményrendszerét, emellett Görögország költségvetési helyzetének stabilizálásában is csekély haladás történt.

Éppen ezért Görögország továbbra is valós veszélyt jelent, és a görög eurótagság megszűnésének valószínűleg olyan járványosan terjedő hatásai lennének, amelyeket az euróövezet jelenlegi felépítése mellett nem lehetne könnyen kezelni - vélekedtek hétfői elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai.

A ház szakértői "magasnak" minősítették annak kockázatát, hogy Görögország törlesztésképtelenné válik, és akár már hat hónapon belül kénytelen lesz elhagyni az euróövezetet.

A cég szerint ennek egyik legmarkánsabb következménye az lenne, hogy megindulna a betétek kimenekítése, mégpedig nemcsak Görögország, hanem az európeriféria többi országának bankjaiból is. A Bank of America-Merrill Lynch elemzői ezzel kapcsolatban felidézik, hogy a 2009 végén mért legutóbbi csúcsértékhez képest már eddig 30 százalékkal apadt a magánszektor által görög bankokban tartott betétek értéke.

A járvány terjedésének megakadályozására az eurójegybanknak (EKB) radikális intézkedéseket kellene tennie: a cég londoni elemzői szerint ezek közé tartozna, hogy az EKB 0,5 százalékra csökkenti alapkamatát, újabb hosszú távú refinanszírozási műveletekbe fog a bankok megsegítésére, valamint "korlátlan" mennyiségben kezdené felvásárolni a spanyol és az olasz kormánykötvényeket, igyekezve elfogadható szinten tartani a két legnagyobb déli eurógazdaság finanszírozási költségeit.

Mindemellett az euróövezeti bankokat állami betétgaranciával és egyidejű tőkeinjekciókkal kellene körülbástyázni. A tőkeinjekciók államosítást jelentenének, a betétgaranciát pedig az euróövezeti kormányoknak közösen kellene vállalniuk ahhoz, hogy az intézkedés hiteles legyen - áll a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek hétfői forgatókönyvében.

A ház szerint mindezzel együtt is potenciálisan szükségessé válhat tőkekorlátozások bevezetése az euróövezet és a külvilág között. Erre az intézkedésre van mód olyan körülmények kialakulása esetén, amelyek a stabilitást veszélyeztetik, és a felvázolt forgatókönyv "egyértelműen megfelel" e kritériumnak - hangsúlyozták a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

Más nagy londoni házak is kidolgoztak már különböző katasztrófa-forgatókönyveket az euróövezet szétesésének valószínűsíthető következményeire.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő befektetőknek minap Londonban összeállított 25 oldalas helyzetértékelésében közölte: a szuverén és banki válság mutatja, hogy az euróövezetet "hibás tervek" alapján hozták létre, és alapvető reformokra van szükség ahhoz, hogy az eurót "életképes struktúrává" lehessen alakítani.

A Fitch alapeseti várakozása az, hogy az euróövezet "valahogy átevickél" a válságon, a cég mindazonáltal kidolgozott öt alternatív forgatókönyvet is, csökkenő valószínűség sorrendben. Ezekben a Fitch szerint "stilizált" és "pusztán illusztratív célú" forgatókönyvekben Görögország távozása, költségvetési "kvázi-unió" létrehozása, "euro-márka" - vagyis Németország vezetésével új, kisebb valutaunió - kialakítása, az Európai Egyesült Államok megalakulása, és végül a legkisebb valószínűséggel az euró teljes felbomlása szerepel.

A teljes szétesést vázoló - a Fitch Ratings elemzői által hangsúlyozottan valószínűtlennek nevezett - forgatókönyv, amelyben a 17 tagállam mindegyike újból saját valutát honosítana meg, az euróövezeti bankrendszer zömének globális következményekkel járó összeomlásával számol. E forgatókönyv alapján a piacok, a hitelforrások és a nemzetközi tőkeáramlások befagynának, az európai fizetési rendszer és a kereskedelem összeomlana, és ebben a környezetben egész Európa - sőt valószínűleg a világgazdaság egésze - depresszióba süllyedne.

Meredeken zuhannának az adójövedelmek, a piaci finanszírozási források "elpárolognának", és mindezen fejlemények szociális hatásai potenciálisan hatalmas mértékű zavargásokhoz, az EU és egyéb intézményi struktúrák lebomlásához, végül pedig politikai káoszhoz és a szélsőségesség térnyeréséhez vezethetnének - áll a Fitch Ratings e forgatókönyv-változatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!