Gazdaság

2012.06.25. 20:02

Költségvetés: tehercsökkentés a gyes után dolgozni kezdőknek

Megbeszélést tart szerdán a Fidesz, a KDNP frakcióvezetôje, valamint a nemzetgazdasági miniszter a kormánypártok a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványairól.

MTI

Az előterjesztések a költségvetési hiányt nem növelhetik – mondta Rogán Antal sajtótájékoztatóján, Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz– KDNP frakcióülésén elhangzott szavait idézve. A kormánypártok javaslatainak büdzsét érintő módosításai akár már a héten a Ház elé kerülhetnek.

A javaslatok költségvetési oldalát a Fidesz–KDNP-frakció szeretné még július közepe előtt elfogadni, az érdemi tehercsökkentésekre vonatkozó törvények esetében pedig az a tervük, hogy azok még a nyári szünet előtt kerüljenek a Ház elé, azután kezdődjön róluk társadalmi vita – például a kamarával és munkaadói szervezetekkel –, majd ennek ismeretében szeptemberben kezdődjön meg a parlamenti megvitatásuk – ismertette a menetrendet a frakcióvezető.

Jelezte azt is, hogy nem néhány százalékos, hanem érdemi, néhány milliárdosnál lényegesen nagyobb tehercsökkentést kér a Fidesz–KDNP a kormánytól.

 

 

A számokról először várhatóan szerdán adnak tájékoztatást.

Rogán Antal korábbi közlése szerint a kormánypárti képviselőcsoport védelmet kér a kabinettől az 55 év feletti, a 25 év alatti és a képzettséget nem igénylő munkakörben dolgozóknak – ezt a sort most kiegészítették a gyermekvállalásról visszatérő édesanyákkal is –, továbbá tehercsökkentést sürget az ötmillió forint alatti bevételű önfoglalkoztató mikrovállalkozásoknak, és azt is kéri, a kormány érvényesítsen területi elvet a beruházási adókedvezményeknél, a nehezebb helyzetben lévő régiókat segítve ezzel.

Orbán Viktor a hétfői frakcióülésről távozóban újságíróknak elmondta: arra utasította Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy tárcája még hétfő délután kezdje meg a Fidesz-frakcióban megfogalmazott, az említett indítványok konkrétumainak kidolgozását.

A kormányfő azt is kérte a minisztertől, hogy az így megszülető előterjesztések egy részét legkésőbb szerda délutánig, egy másik részét pedig július 9-ig nyújtsa be a parlamentnek.

A jövő évi költségvetés tervezete hatalmas megszorítást ír elő az önkormányzatok számára, rajtuk keresztül pedig a lakosságra. Ezért az MSZP számára elfogadhatatlan – áll a párt hétfőn kiadott közleményében. A szocialisták úgy vélik, az Orbán-kormány által sietve beterjesztett 2013-as költségvetési javaslat soha nem látott mértékben csökkenti az önkormányzatok támogatását.

Álláspontjuk szerint rohamosan romlani fog a közszolgáltatások minősége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!