Gazdaság

2012.06.06. 01:54

Mennyiért sztrádázhatunk? Több szomszédos országban is drágult az autópálya-használat díja

Körkép - Júniussal, azaz a nyár beköszöntével kezdetét veszi a szabadságdömping. Sokan nem tehetik meg, hogy repülővel utazzanak a külföldi nyaralóhelyekre. Ám ha gépkocsival vágnak neki a nagy útnak, akkor számolniuk kell azzal, hogy drágultak az útdíjak.

Kelemen Attila

Mint ismert, január elsejével - igazodva a környező országok útdíjrendszeréhez - Magyarországon megszűnt a négynapos autópálya-matrica. A díjstruktúrában ettől függetlenül megmaradt a heti (10 napos) jogosultság, ám annak díja 7,5 százalékkal emelkedett tavaly óta, csakúgy mint a havi, illetve az éves matricatípusé.

Az útdíjak drágításával Magyarország nincs egyedül, több szomszédos ország autópálya-kezelője is áremeléshez folyamodott. Így nem árt az autósoknak előre tájékozódniuk az aktuális autópályadíjakról, mielőtt nyaralásukat tervezik. Éppen ezért körülnéztünk, hogy a környező országokban miként változtak tavaly óta a díjak.

Szlovákiában csak az egyik matricatípus árát emelték, igaz a legrövidebbét (10 napos), melyet az országba látogató külföldiek leginkább igénybe vesznek. Ráadásul a drágulás mértéke sem jelentéktelen: 30 százalékkal kell többet fizetniük az északi szomszédainkhoz látogatóknak, mint 2011-ben.

Június elsejétől Horvátországban is drágultak az autópályadíjak. Az adriai nyaralást tervező autósoknak 15 százalékkal nagyobb összeggel kell számolniuk, mint egy hónappal ezelőtt. Ez az áremelés is drasztikusnak tűnik, mindazonáltal hozzá kell tenni, hogy a horvátok már nyolc éve azaz 2004 óta nem emeltek autópályadíjakat.

Ausztriában szerény mértékű volt az áremelkedés: a magyarországinál csaknem kétszer hosszabb úthálózat 10 napos használatához a tavalyi 7,9 euró helyett 8-at kell fizetni. Így mindössze 1,25 százalékos drágulásról beszélhetünk.

Szlovéniában és Romániában nem változott a díj az egy évvel korábbihoz képest euróban nézve. Ám a forint jócskán 12,5 százalékkal gyengült az euróhoz képest tavaly május óta, így lényegében hiába nem emeltek árat a szlovének és a románok, hazai fizetőeszközben mégiscsak drágább lett az ottani autópálya használati díja.

Azok az autósok pedig, akik a hazai pihenőhelyeket célozzák meg autópályák igénybevételével, kénytelenek kiváltani a 10 napos jogosultságot, szemben a tavalyi négynapos időintervallummal. Ez azt jelenti, hogy az autópályát alkalomszerűen és rövid ideig igénybe vevő autósok mindezt drágulásként érzékelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!