Gazdaság

2012.06.28. 14:36

Romló gazdasági hangulat

Júniusban tovább romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben: az Európai Bizottság csütörtökön közzétett átfogó hangulatindexe (ESI) 89,9 pont volt a májusi 90,5 pontot követően. Az elemzők egyébként 89,5 pontot vártak.

MTI

Ez már a harmadik hónap, amikor csökken a mutató, és a legrosszabb adat 2009 decembere óta.

Jelentősen romlott a hangulat az euróövezet erős magjának számító országokban (Németországban, Franciaországban, Hollandiában), ami jelzi, hogy az euróövezeti válság nemcsak a tetemes adósságok sújtotta országokban szedi áldozatát. Ugyanakkor valamelyest javult a hangulat délen, azaz Spanyolországban és Olaszországban.

Az üzleti szféra is pesszimistább: itt a hangulatmutató mínusz 0,94 pont volt júniusban az előző havi mínusz 0,79 pontot követően, és a mínusz 0,89 pontos elemzői várakozásokkal szemben. Ez a mutató is a legrosszabb adat 2009 decembere óta. Az indexet az Európai Bizottság az ipar, a szolgáltatás, a fogyasztás, a kiskereskedelem és az építőipar adatai alapján állítja össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!