Gazdaság

2012.06.26. 16:50

Változások hava - Júliustól több jogszabály módosul

Körkép - Július 1-től új adót kell megszoknunk, drágulnak a dohányipari termékek is, ellenben a banki átutalással már aznap kézhez kaphatjuk a fizetésünket.

Kelemen Attila

Számos jogszabály módosul július 1-től, amelyek nem kis mértékben befolyásolják a mindennapjainkat.

A telefonadó bevezetésével minden megkezdett perc és elküldött SMS után két forintot kell fizetnünk. Az új adót a telefonszolgáltatók fizetik be az államkasszába, ám több cég jelezte, hogy áremeléssel az adó egészét, vagy egy részét áthárítja ügyfeleire. Idén a magánszemély ügyfelek után legfeljebb havi 400, üzleti ügyfelek után 1400 forint az adó.

Az érvényes szabályok szerint július elsejétől tovább emelkedik a cigaretta jövedéki adója: a mostani - ezer szálra számított - 11 ezer 500 forintról 11 ezer 900 forintra nő, illetve a kiskereskedelmi eladási ár 31 százalékára, így ezer szálanként legalább 22 ezer 300 forintot kell fizetni. Ráadásul a 2013. évi költségvetési javaslat alapján jövőre tovább emelkedhet a cigaretta jövedéki adója.

A gépjárművek műszaki vizsgáztatása kapcsán is változások lesznek.  Július 1-től, aki a műszaki érvényesség lejárta előtt legfeljebb 30 nappal viszi a kocsiját újabb műszaki vizsgára, annak nem a vizsga napjától, hanem az eredeti lejárattól számít az újabb alkalmassági periódus. A műszaki vizsgáztatásáról szóló rendelet módosításának másik új szabálya szerint nem számít átalakításnak a részecske szűrő - katalizátor - utólagos beépítése, ha az eszköznek van alkalmazási engedélye a közlekedési hatóságtól. Ugyanennek a rendeletnek a  módosítása engedi meg azt is, hogy legfeljebb egy évre a versenyjármű is kaphasson forgalmi engedélyt.

Hónap elejétől a mezőgazdasági termények egy részénél, a gabonaféléknél, olajos magvaknál és a fehérjenövényeknél a fordított áfa szabályai lesznek érvényesek. Ezt az áfacsalások ellen találták ki, így az áfát a vevőnek kell megfizetnie, közvetlenül az államnak.

A földtulajdonosok, földhasználók június 30-ig végezhetik el a parlagfű-mentesítést bírság és egyéb szankció nélkül.

És végül: júliustól elvileg 4 órán belül célba érnek azok a banki átutalások, amelyeket elektronikusan  indítanak el, azaz hamarabb kézhez kaphatjuk a fizetésünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!