Gazdaság

2012.07.19. 17:32

A magyar dinnye kiváló

Budapest - A magyar dinnye értékesítése körül kialakult összefogás jó példa arra, hogy a kormányzat, a termelők és a kereskedők összefogva fel tudnak lépni egy ágazat megmentése érdekében.

Peltzer Géza

A kereskedelmi vállalatok együttműködése elengedhetetlen a magyar agrárágazat sikeréhez - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek  a magyar dinnyét népszerűsítő akcióján, amelynek keretében egy áruházlánc több mint 10 millió kilogramm görögdinnyét értékesít a magyar és a környező országok áruházaiban. 

A magyar vásárlók egyre tudatosabban választják a kiváló minőségű magyar élelmiszereket, a kereskedelem felelőssége, hogy a termékeket eljuttassa a fogyasztókhoz - hangsúlyozta a miniszter a kóstolóval összekötött sajtótájékoztatóján. A rendezvényen Simonka György, a Dinnyeszövetség elnöke köszönetet mondott Fazekas Sándornak, hogy a vidékfejlesztési tárca 2011-ben a dinnyetermelők kérésének eleget téve rendeletben szabályozta a dinnyeárusítást.  A módosításoknak köszönhetően a dinnyéket tavaly óta egységesen és egyértelműen osztályozzák, így jobb minőségű és megbízhatóbb termékeket vásárolhatnak a fogyasztók. A minőségi besorolásokon kívül a tárca szabályozta a kereskedelmi regisztráció feltételeit. E szerint friss zöldséget és gyümölcsöt kizárólag regisztrált élelmiszervállalkozó tárolhat, tisztíthat, osztályozhat, jelölhet, valamint csomagolhat.

A regisztráció nem vonatkozik a kistermelőkre és azokra a vállalkozókra, akik évi 20 ezer kilogrammnál kevesebb zöldséget vagy gyümölcsöt forgalmaznak. A minőségi előírásoknak azonban ezeknek a termékeknek is meg kell felelniük.  Simonka György elmondta, hogy hazánkban egykor 14 ezer hektáron termeltek dinnyét, és az ország a világ harmadik görögdinnye-exportőrének számított. Jelenleg ötezer hektáron 150-170 ezer tonna dinnye terem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!