Gazdaság

2012.07.18. 07:23

A vasi vállalkozások harmada még nem regisztrált

Körkép - A vasi vállalkozások mintegy egyharmada még nem regisztrált, s nem fizette meg az előírt kamarai hozzájárulást. A VMKIK közlése szerint az idő haladtával egyre több hatósági ügyintézésnél lesz szükség a regisztrációs számra.

Kiss Tamás

Az idén január 1-től életbe lépett új rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek kötelesek regisztráltatni magukat a területi kereskedelmi és iparkamaráknál. Ezzel egy időben a kamarai közfeladatok ellátásához évente ötezer forint kamarai hozzájárulást kell megfizetniük, a kamara pedig térítésmentes gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási tanácsadást, illetve üzleti partnerkeresési és pályázatfigyelési szolgáltatást nyújt számukra. 
Amint a szervezettől megtudtuk: a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) az elmúlt fél évben hét helyszínen több mint 30 tanácsadást, vállalkozói fórumot szervezett a gazdálkodó szervezetek, egyéni- és társas vállalkozások számára, a sorozat ősztől tovább folytatódik.

A kamara ismeretei szerint egyébiránt Vas megyében közel 21 ezer vállalkozás működik, s június 30-áig közülük 14 ezer kezdeményezte a nyilvántartásba vételét.

Az adategyeztetés jelenleg is tart, ennek befejezése után, várhatóan július második felében tudja a kamara kiküldeni a regisztrációról szóló igazolásokat.

A VMKIK közlése szerint nagyon sok olyan vállalkozó van, aki ugyan az adatlapját eljuttatta a kamarához, a hozzájárulást azonban még nem fizette meg. Ennek azonban a fordítottja is előfordul: akadnak, akik befizették a hozzájárulást, a vállalkozásuk adatait tartalmazó regisztrációs lapot azonban nem juttatták el a kamarához. Márpedig ennek híján az ő regisztrációjuk sem történhet meg, regisztrációs szám számukra sem adható.

Mint megtudtuk: a regisztrációhoz kapcsolódó, ötezer forintos kamarai hozzájárulást az érintettek a kamara székházában (Szombathely, Honvéd tér 2.) személyesen vagy átutalással is befizethetik.

Fontos információ az is, hogy az újonnan alakuló vállalkozásoknak öt nap áll rendelkezésükre a kötelezettség teljesítésére. Az adatváltozást szintén be kell jelenteni az illetékes kamaránál.

 

Akik nem tettek eleget a törvényi kötelezettségüknek, szankciókra  számíthatnak, például nem tudják kezdeményezni a vállalkozásukban történt változások cégbírósági átvezetését. A kamara közlése szerint egyre több hatósági ügyintézésnél lesz majd szükség a kamarai regisztrációs számra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!