Gazdaság

2012.07.19. 05:09

Az aszály miatt gyenge termés lesz idén kukoricából

Szombathely - A déli megyékben már katasztrofális a helyzet, de Vasban még megmentheti a termést a csapadék. Már a tavalyi év is száraz volt, az őszi vetések későn keltek, ez a tendencia pedig az idén folytatódott, néhol még a műtrágya sem olvadt el a szárazság miatt.

Peltzer Géza

A csapadékhiányra a növények úgy válaszoltak, hogy hirtelen szárba szökkentek. A szárazság a kapásnövényeket is "megfogta": ugyan májusban és júniusban is töltekezhettek, a júliusi esőmentes hirtelen hőemelkedés viszont veszélybe sodorta ezeket - tudtuk meg Lukács Zoltántól, a Vas Megyei Kormányhivatal  FM Igazgatóságának  mezőgazdasági főfelügyelőjétől.

- A két hétig tartó hőség és szárazság nagyon megviselte a kukoricát és a napraforgót. A szakemberek szerint a kukoricatermés 30 százaléka már elveszett. Ott van jobb esély a magasabb termésmennyiségre ahol a talaj humusztartalma jó. A mélyebben fekvő földeken, a Rába-völgyében még lehet a jó termés.

Rég nem tapasztalt aszály sújtja a mezőgazdaságot. Az első félévben 63 milliméterrel kevesebb csapadék hullott, a múlt hétvégi eső előtti  négy hétben  alig volt 5-10 milliméter, ezek is elszórtan lokálisan.

- A megyénkben elvetett hétezer hektárnyi napraforgó és a 29 ezer hektárnyi kukorica állapota kritikus. A kukorica "furulyázik", vagyis levele hengeresen összesodródik. A kavicsosabb talajokon már a kukorica szára kezd száradni. Az utolsó víztartalékok kimerültek,  az elmúlt időszak óriási hősége, száraz napokkal párosulva megpecsételheti növényeink sorsát. Ismeretes, hogy ez az időszak a legkritikusabb a kukorica életében, hiszen most van a címerhányás és virágzás. Ilyenkor óriási a vízigénye, a szárazságban a pollen rövid életű és kérdéses a kukorica megtermékenyülése. Ha meg is termékenyül, akkor az augusztus elejéig tartó szemképződés is kritikus időszak csapadék híján. Valójában tehát most dől el, hogy milyen lesz a termés. A gazdák a megyében a kukoricák terméskilátásairól június közepéig 7-8 tonna átlagtermésben reménykedtek teljes joggal, hiszen régen nem tapasztalt fejlettséget mutattak a növények.

- A keserű poharat a természet június utolsó dekádjától adta át a gazdáknak. A remélt átlagtermés megfeleződött, és ha így folytatódik, akkor lesznek olyan táblák, ahol egyáltalán nem lesz termés.

 

Ahol a talaj vízgazdálkodása rossz, a kukorica sérült. A csőképződmény bibéje még meg sem mutatkozott, de a növény már rázta a pollent - ilyennel még nem találkoztak a gazdák, s emiatt kevesebb lesz a termés. A 21/2012. VM rendelet 1. mellékletén a Gagarin u. 2 alatt lehet bejelenteni az aszálykárt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!