Gazdaság

2012.07.02. 06:27

Ózondús harc - A kezelés hatására eltűnik a fuzárium

Körkép - Koltay Péter Géniusz-díjas vasi feltaláló a toxinok szerkezetét megbontani képes ózont hívta segítségül a méreganyagok elleni küzdelemhez.

Kiss Tamás

Vas megyében az országos átlagot meghaladó búzatermés várható, a csapadékos időjárás miatt a fuzárium gomba azonban komoly veszélyt jelenthet. Búzatermesztésünkben főleg a Fusarium graminearum van jelen, mely az elhalt szármaradványokon és az élő növényeken él és fertőz: a gomba által termelt mikotoxinok a májat, a vesét károsíthatják, sőt újabban rákkeltő hatásukra is gyanakodnak. A fuzárium-fertőzést számos tényező befolyásolja, s korántsem biztos, hogy vegyszerezéssel teljes mértékben legyőzhető. A probléma nem újkeletű, hosszú évek óta folyik a küzdelem a gombafajok toxinjai ellen. Ebbe a harcba szállt be néhány éve Koltay Péter Géniusz-díjas vasi feltaláló, aki a rendkívüli oxidációs hatással bíró, a toxinok szerkezetét is megbontani képes ózont hívta segítségül a méreganyagok ellen. Az ötlet, s az ennek nyomán kifejlesztett berendezés bevált: az ózonkezelés hatására a búzánál,  a kukoricánál, a repcénél, a napraforgónál és a zöldségeknél is a kimutatható érték alá kerül a toxin-szint, s mintegy részeredményként a baktériumok is eltűnnek a terményből. Az ózon elpusztítja a felületi gomba, illetve baktériumos fertőzéseket és a vírusfertőzéseket is képes megszüntetni, miközben a kezelések nem károsítják a termények genetikai állományát, beltartalmi értékeit.

Koltay Péter és munkatársai az elmúlt két évben országszerte sok ezer tonna gabonát fertőtlenítettek: több helyen mondhatni titokban jártak, a megrendelő ugyanis nem akarta, hogy kitudódjon, hogy baj van a terménnyel, s annak így lemenjen az ára.

- Mindez érthetetlen, mert a fertőzött gabonát még állatetetési célra sem szabad, szabadna értékesíteni. Nem attól kellene félni, hogy valakinek a rossz hírét keltik, hanem megoldani a problémát, s elkerülni ezzel a hatalmas anyagi veszteséget - fűzte hozzá a fentiekhez a feltaláló, aki munkája során azzal is gyakorta szembesül, hogy az elavult, szellőzőpadozattal egyáltalán nem vagy csak részben rendelkező gabonatárolók, silók sokszor nem alkalmasak az új technológia szerinti fertőtlenítésre.

- Két-három éve nincsenek új tárolóépítési pályázatok, s ez komoly károkat okoz a gazdák számára - fogalmazott Koltay Péter.

 

 

Koltay Péter mostanában azon dolgozott, hogy az ózonos fertőtlenítést az élelmiszeripar igényei szerint fejlessze tovább. Már szabadalmaztatta is ama technológiát, amely felhasználásával az ágazat a klóros fertőtlenítésről a 3-9 ezerszer hatékonyabb és olcsóbb ózongenerátoros  módszerre állhat át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!