Gazdaság

2012.07.20. 16:09

Piaci körkép: inkább keveset vegyünk, de jó minőséget

Szombathely - A hónap eleji nagy szárazság rányomta bélyegét a gyümölcsök, zöldségek mennyiségére és minőségére. Minden kapható, de az idei szezonra a szűkösség lesz jellemző.

Munkatársainktól

Piaci körképünk során kiderült, hogy a paprika, a nyári alma, a szilva és a sárgabarack éli szezonját, a fóliás paradicsom helyett pedig lassan a szabadföldi paradicsom fog terítékre kerülni. Horváth Emil kereskedőtől megtudtuk,  idén is nagy szerepet játszik az időjárás változékonysága a termés minőségében, hiszen a közel 40 Celsius-fokos hőmérséklet megviselte a növényeket.

Jelenleg az első vetési uborkának van szezonja, ami most olcsón elérhető a vásárlók számára, 200-250 forint körüli áron. Az igazi dinnyeszezon augusztus közepétől várható, akkor 60 forintig is csökkenhet a dinnye ára. A zöldségek idén is drágák lesznek, a fokhagyma és a saláta "kényes termék", ezért kevesebb lesz a standokon. Leginkább keresett a sárgabarack, az alma, a magyar szőlő, utóbbinak ára 650-680 forint körül mozog kilogrammonként. A brokkolival ellentétben csökkent a cukkini és a karfiol ára. Főzésre alkalmas kapor még nincs,  uborka eltevéséhez használatos kapor viszont kapható. A bab hiánya is problémát okoz, a nagy szárazság miatt ugyanis "elégett", virágait ledobta. Az utólag ültetett növények pedig nagy valószínűséggel nem fognak megfelelő mennyiségű termést hozni. Lefutott a borsó is, a kukoricát viszont keresik, ez 60-80 forintos áron elérhető. A tulajdonosok tartalékolnak, mivel a magyar termék külföldön is keresett, továbbá  hajlandók többet is fizetni érte. Hiány esetén piacra dobják a raktárkészletet, ez esetben áremelkedésre kell majd számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!