Gazdaság

2012.08.01. 15:09

Bírság jár a mulasztásért

Vas megyei körkép - Az adózást érintő egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi LXIX. törvény számos változást hozott. A számlát például csak 5 millió forintig lehet készpénzben kiegyenlíteni.

Kiss Tamás

Június 20-tól változott az adóalap-kiegészítés szabálya: az új rendelkezések értelmében a magánszemély akkor köteles a munkáltatótól, vagy más kifizetőtől írásbeli nyilatkozatban a 27 százalékos adóalap-kiegészítés alkalmazását kérni, amennyiben azon jövedelmei, melyek adóelőleg megállapítása során az adóalap-kiegészítést nem vették figyelembe és a 2 millió 424 ezer forintot meghaladják. A változás alapján a magánszemély tehát mindaddig nem köteles nyilatkozatot tenni, amíg a jövedelme nem éri el a 2 millió 424 ezer forintos összeghatárt, még akkor sem, ha annak évközbeni várható átlépése ismert előtte.

Szintén 2012. június 20-ai az a változás, amely szerint a lakáshoz kapcsolódó adómentes bevételek köre kibővült az otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendelet szerinti támogatással, a korábban már adómentes körébe tartozó lakáscélú és lakásépítési támogatásokon felül.

A módosítás értelmében 2013. január 1-jétől a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók egymás között, ugyanazon szerződés alapján havonta legfeljebb összesen 5 millió forintig rendezhetik készpénzfizetéssel a termékértékesítések vagy szolgáltatásnyújtások ellenértékét. Amennyiben megállapítható, hogy a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének megsértésével a fenti kötelezettség elkerülése céljából egy szerződés szétdarabolásra kerül, úgy azokat egy szerződésnek kell tekinteni. A rendelkezés megsértése esetén az 5 millió forintot meghaladó, készpénzben fizetett rész után 20 százalékos bírság fizetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!