Gazdaság

2012.08.16. 01:30

Felszámolási hullám - A hatósági szigor nem múlt el, csak átalakult

Vas megyei körkép - Az aktív hatósági munka és szigor nyomán júliusban már az egymást követő harmadik hónapban volt 2200 fölött a felszámolási eljárások száma. A cégvilág tisztulása a tisztességesen működő és a dózó vállalkozók érdekeit szolgálja. A többiek félhetnek.

Kiss Tamás

Vasi vállalkozókkal beszélgetve gyakran felmerülő probléma, hogy továbbra is átláthatatlan a cégvilág, nem tudni, hogy mely vállalkozások megbízhatóak, s melyek utaznak kimondottan csak a partnerek lehúzására, s tűnnek aztán el hirtelen. A jelek szerint tisztulni tűnik a helyzet. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint júliusban 2251 céggel szemben indult felszámolási eljárás az országban. Az utolsó három hónapot tekintve a havi felszámolási átlag 2328 eljárásnál tart, míg az előző év azonos három hónapjának átlaga 1905 felszámolás volt. Mindezek tükrében úgy tűnik, hogy a 2008-as és 2011-es után egy újabb felszámolási hullámként söpör végig a magyar gazdaságon. Ennek egyik oka, hogy a lánctartozások következményeként bajba jutott cégek beszállítói közül is egyre többek váltak fizetésképtelenné, ennél azonban jóval többet nyom a latban, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szigorította az ellenőrzéseit, s így jelentősen növekedett a kényszer-végelszámolásokból felszámolásba átforduló eljárások száma.

A nagy hatósági aktivitás azzal a reménnyel kecsegtet, hogy némiképp letisztul az egészségtelen magyar cégstruktúra, véli Tóth Tamás ügyvezető, aki szerint nem tartható, hogy Magyarországon 600 ezer társas és további 500 ezer egyéni vállalkozás működik. Az igazgató ugyanakkor úgy véli, hogy a jövő évre tervezett adóváltozások konzerválják a kisebb cégeket, sőt akár az idei év elejéhez hasonló cégalapítási dömpinget idézhetnek elő.

Az elmúlt két hónap végelszámolási adata lecsengő tendenciát mutat a NAV év eleji aktivitását követően, ám a kép közel sem ennyire tiszta. Az év első öt hónapjában 3-4 ezer végelszámolást tettek közzé a cégbíróságok havonta, ez júniusban 2610-re, júliusban pedig 1678-ra csökkent. Tóth Tamás szerint azonban a hatósági szigor nem múlt el, csak átalakult. A módosult jogszabályok miatt a kényszer-végelszámolásokat sok esetben kényszertörlési eljárások váltották fel, és ezekkel együtt magas szinten stabilizálódott a hatósági döntés alapján megszűnő cégek száma.


A decembertől márciusig tartó, komoly cégalapítási hullámot követő áprilisi mélypont után hónapról hónapra emelkedik a cégalapítások száma. A tavaly jellemző havi 3-4 ezer cégalapítást ugyan még nem értük el, de az áprilisi 1800-hoz képest a július 2800 új cég komoly növekedést jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!