Gazdaság

2012.08.22. 05:58

Külföldi rendszám: fordítottak egyet a törvényen

Körkép - Többen is panaszkodtak a külföldi rendszám használatára vonatkozó ellenőrzések, de még inkább a szabályok miatt. A jogszabályok sűrűjében valóban nem könnyű az eligazodás. Nem beszélve arról, hogy pár hete, néhány változás is történt.

Kiss Tamás

A NAV Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság közlése szerint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. (Kkt.) a 25B. paragrafusban szabályozza a nem magyar hatósági jelzéssel - azaz külföldi rendszámmal - ellátott járművek "belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó sajátos szabályokat. Ennek értelmében a közúti forgalomban a gépkocsi és a motorkerékpár (ideértve a négykerekű motorkerékpárt is) magyar forgalmi engedéllyel és rendszámmal vehet részt, amennyiben az üzemben tartója a Kkt. szerint belföldi üzembentartónak minősül, vagy a jármű vezetője (állampolgárságától függetlenül) Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik. Augusztus 7-étől módosult a belföldi üzemben tartó meghatározása. A változást követően belföldi üzemben tartó a jármű tulajdonosa vagy a tulajdonos által meghatározott, a jármű üzemben tartásának jogát és kötelezettségét gyakorló személy vagy szervezet, akinek/amelynek természetes személy üzemben tartó esetében - állampolgárságára tekintet nélkül - a lakóhelye és szokásos tartózkodási helye is Magyarország területén van, vagy nem természetes személy esetében székhelye vagy telephelye Magyarország területén van".

Figyelem: mivel a forgalomba helyezési kötelezettség feltételei között a belföldi üzembentartói státusz és a magyarországi lakóhelyű járművezető vagylagos  kapcsolatban vannak, ha a két feltétel közül akárcsak az egyik is fennáll, a gépkocsi, illetve motorkerékpár Magyarországon csak magyar rendszámmal ellátva közlekedhet. Viszont a jogszabály az egyes feltételek esetében külön-külön kivételeket nevesít, amelyek fennállása mentesülést jelent a forgalomba helyezési kötelezettség alól, és ezáltal a külföldi rendszámmal ellátott jármű magyarországi használata jogszerűvé válik.  A belföldi üzemben tartó tekintetében a magyar rendszámmal kapcsolatos rendelkezéseket nem kell alkalmazni, ha a jármű tulajdonosa a jármű forgalomba helyezését az okmányirodánál már kezdeményezte, illetve, ha az üzemben tartó olyan nem természetes személy (gazdálkodó szervezet), amely rendszeres tevékenységét a külföldön bejegyzett telephely (fióktelep) szerinti országban végzi. (Forgalomba helyezés kezdeményezésének minősül a jármű származás-ellenőrzési nyilvántartásba vétele is.)
 
A Magyarországon lakóhellyel rendelkező járművezető esetében a magyar rendszámmal kapcsolatos rendelkezéseket nem kell alkalmazni, ha az illető szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van, vagy ha a  járművet egy napnál rövidebb ideig használja Magyarország területén és a használathoz az üzembentartó a jármű birtokba adása időpontjának (óra, perc) megjelölésével írásban hozzájárult. Továbbá, ha a járművezető a járművet Magyarország területén kívüli rendszeres munkavégzés érdekében használja.  A kivételek meglétét az ellenőrzés során a jármű üzemben tartója, valamint a jármű vezetője magyar nyelvű vagy magyar nyelvű hiteles fordítással vagy hiteles fordításnak nem minősülő egyszerű fordítással is ellátott közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal köteles igazolni. E rendelkezés augusztus 7-e óta van hatályban, ezt megelőzően  - kapcsolódó jogszabályi rendelkezések miatt - kizárólagosan a hiteles magyar fordítással ellátott iratokat lehetett elfogadni.

 

Negyvenhat jogsértést fedtek fel

A rendelkezések megtartását több hatóság mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve is ellenőrzi, megsértését pedig bírság kiszabásával, valamint a rendszám és a forgalmi engedély elvételével szankcionálja. A Vas megye területén illetékes NAV Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság idáig 46 esetben fedett fel külföldi rendszámú jármű jogosulatlan használatával kapcsolatos jogsértést, amelynek kapcsán 9,6 millió forint összegben szabott ki bírságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!