Gazdaság

2012.08.15. 09:15

Nem lesz fordított áfa a sertéságazatban

A Vidékfejlesztési Minisztérium nem kezdeményezi a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban. Ezt a döntést a tárca a sertéstartókkal és a szakmai érdekképviseleti szervekkel egyeztetve, javaslataikat figyelembe véve hozta meg.

Vas Népe

Az előző, szocialista agrárvezetés intézkedései oda vezettek, hogy a 2002-ben még 5 milliós hazai sertésállomány 2010-re 3 millió 168 ezerre csökkent. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ezért visszautasítja azok követeléseit és tanácsait, akik tevékenységükkel a sertéságazatot az elmúlt két kormányzati ciklusban a jelenlegi súlyos állapotba sodorták. A szocialista mintát az agrártárca nem alkalmazza, hiszen az a magyarországi sertésállománynak hatalmas károkat okozott. A VM jelenlegi célja ezzel szemben az, hogy az állattenyésztés és ezen belül a sertéstartók problémáit megoldja.

A VM által készített fejlesztési stratégia több lehetőséget is vizsgált az ágazat megsegítésére.

Júliustól a gabonatermékeknél életbe lépett a fordított adózás, így jelentősen csökken a feketekereskedelem a gabonapiacon, és a költségvetés áfa-bevétele is folyamatosan emelkedik. A gazdákkal és a szakmai érdekképviseleti szervekkel egyeztetve, javaslataikkal összhangban a szaktárca nem kezdeményezi a fordított áfa bevezetését.

A kormány a VM javaslatait figyelembe véve folyamatosan tárgyal az állattartókat megsegítő lehetőségekről, és mindent megtesz az ágazat versenyképességének és jövedelmezőségi viszonyainak stabilizálásáért.

A magyar termelők október 16-tól megkaphatják az egységes területalapú támogatások (SAPS) és a különleges tejtámogatás előlegét. Az Európai Unió Bizottsága július 25 -én döntött a közvetlen támogatások előlegfizetéséről.

Továbbá a vidékfejlesztési tárca vizsgálja a hőség és szárazság miatt mezőgazdasági károkkal sújtott termelők támogatási lehetőségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!